Очаква се 10% спад на сделките с имоти и цените на жилищата

2
143
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Близо 10% спад на сделките с имоти и цените на жилищата, очакват експерти до края на тази година.

По-време на извънредното положение, секторът на недвимите имоти показва спад от над 50%, но от май отново е започнал бързо въстановяване, отчитат експерти.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агнеция за недвижими имоти: Около две три седмици имаше тотален ступор в търсенето, трудност в определяне на цената на предлагането на имотите, но само след две три седмици нещата започнаха леко да се нормализират.

Пандемията е довела и до промени в търсенето на имоти, информира БНТ.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Има сериозен интерес към покупка на къщи, хората, които останаха в изолация два месеца в къщи и живеят в апартамент видяха неудобствата на това. Виждаме интерес към къщи в радиус около 50 км от София в села, които са по-приемливи.

И преди кризата предизвикана от пандемията, експертите са очаквали охлаждане на пазара на имоти след години на растеж.

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти: Това охлаждане беше неизбежно. 2019 г.- показа един застой пазарът беше много предвидим

Още през първите три месеца на годината се отчита спад на пазара на имоти, както при сделките така и при отпускането на ипотечни кредити. Изключение обаче правят градове като Стара Загора, Варна и Кюстендил.

Според експертите спадът при покупката на имоти ще е различен за различните категории.

Калоян Богданов, маркетинг мениджър в агнеция за недвижими имоти: По-скоро задържане на цените и лек спад и не толкова лек спад за некачествени имоти.

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти: Жилищният сектор вероятно ще бъде най-слабо засегнат, по тежко ще бъдат засегнати вероятно офисния сегмент вероятно и търговските площи

Намалява и покупката на жилища с инвестиционна цел. Задържането на лихвите по ипотечни кредити обаче ще допринесе за бързото възстановяване на пазара.

Тихомир Тошев, кредитен консултант: Най-вероятно изискването за самоучастие ще остане в рамките на 20%, 80% кредитиране, но лихвите със сигурност няма да нарастнат те ще останат в рамките на 2,7 до 3,2%

Възстановяване има и на пазара на наеми, отчитат експерти.