УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля 60 спътника Старлинк, един от тях е със специален сенник!

2
257
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

4 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс продължават да пишат историята на съвременната космонавтика! За пръв път степен на орбитален клас ракета не просто летя пет пъти, но се завърна на Земята успешно за пети пореден път! Всичко това се случи днес, на 4-ти юни, след като в 04:25 ч. от космическия център Кейп Канаверал във Флорида бе изстреляна ракетата „Фолкън 9“, която изведе поредната порция спътници „Старлинк“. 

Освен това един от спътниците е екипиран със специален сенник, намаляващ неговата яркост. Ако технологията се докаже, по-нататък всички сателити „Старлинк“ ще имат подобни сенници, за да не мърморят астрономите. 

Днешната мисия е факт само пет дни след като СпейсЕкс изстреля първия си пилотиран космически кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Но компанията не възнамерява да лежи на стари лаври. За нужните на днешния полет бе използвана първа степен на ракета „Фолкън 9“, летяла на четири поредни мисии – „Телстар 18V“ през септември 2018 г., „Иридиум – НЕКСТ 8“ през януари 2019 г., „Старлинк“ през май 2019 г. и отново „Старлинк“ през януари 2020 г. 

След изстрелването първата степен на „Фолкън 9“ се превърна едва във втората такава степен, летяла успешно пет поредни пъти. Но сега за пръв път степен, летяла пет пъти, сполучи да се завърне обратно на Земята. По време на предходния полет през месец март летялата пет пъти „Фолкън 9“ не успя да извърши меко кацане.

Сенникът за „Старлинк“. Image credit : SpaceX

В орбита бяха изведени 60 сателита „Старлинк“. Един от тях на име „ВайзърСат“ е екипиран със специален сгъваем сенник. Сенникът ще покрива тези части на спътника, които в най-голяма степен отразяват слънчевата светлина. 

Това е нов начин, по който СпейсЕкс се опитва да успокои страховете на астрономите, че с мегагрупировката ще направи астрономическите наблюдения невъзможни. В началото на годината бе качен експериментален „Старлинк“ с тъмно покритие – но то създава предизвикателство пред регулирането на температурата на спътника и освен това, макар и с тъмно покритие, спътникът продължи да „свети“ в инфрачервената област от електромагнитния спектър.

Стига технологията да се докаже, след като бъдат изведени основните 500 спътника със стандартна яркост, по-нататък всички следващи спътници на „Старлинк“ ще имат подобни сенници.

Очакванията са до края на годината СпейсЕкс да започне да осигурява сателитен интернет в Канада и в някои региони на САЩ. С увеличаване на групировката покритието ще нараства и ще покрие цялата Земя. 

Запис от днешния полет: Youtube

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/