Започват проверки на слънчеви очила и надуваеми детски играчки

1
144
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започват поредната сезонна кампания за проверки на предлагани на пазара стоки под мотото „Безопасно лято – 2020“. Кампанията ще продължи три месеца, съобщиха от ведомството.

Обект на инспекциите ще бъдат продукти, често използвани от потребителите през летния сезон. Тук са включени слънчеви очила за различни възрасти, надуваеми детски играчки и туристически газови бутилки. С провеждането на кампанията, ГД „Надзор на пазара“ има за цел да провери дали икономическите оператори, отговорни за пускането и предоставянето на българския пазар на тези продукти, спазват приложимото към тях законодателство.

Кампанията ще започне с проверки на слънчеви очила.

Поради широката им употреба и голямото разнообразие на предлагане, слънчевите очила обичайно са в полезрението на инспекциите от ГД „Надзор на пазара“.

В рамките на миналогодишната кампания „Безопасно лято – 2019“, са проверени 457 различни марки и модели слънчеви очила, предлагани за продажба в над 250 търговски обекта, разположени на територията на цялата страна.

Миналата година е установено, че 287 модела очила съответстват на изискванията. За 170 модела са констатирани различни несъответствия, като в това число са:

– 45 модела са били без маркировка за съответствие СЕ;

– 156 модела са били без инструкция за употреба на български език.

На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение, а за продуктите без маркировка за съответствие СЕ са издадени заповеди за спиране от разпространение.

От ДАМТН за слънчевите очила съветват да се обръща внимание на:

1. Върху продукта, производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие СЕ.Знакът СЕ удостоверява, че при производството на очилата са спазени европейските норми за безопасност.

2. Очилата трябва да се придружават от инструкции и информация за употреба, съставена от производителя и преведена на български език.

3. Производителят предоставя ЕС декларация за съответствие заедно с всяко лично предпазно средство или включва в инструкциите и информацията интернет адрес, на който тя е достъпна, в изпълнение изискванията определени в Регламент 2016/425/ЕС.

4. От инструкцията за употреба, потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който може да бъде обозначен с цифрите от 0 до 4. Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите очила се повишават.

5. Потребителят трябва да знае, че слънчевите очила с филтри от клас 4 не трябва да се използват при шофиране. Това предупреждение e задължително да бъде записано в инструкцията за употреба.

6. Трябва да е обявен начинът на почистване на продукта, срокът на годност на слънчевите очила при тяхната предвидима употреба.