Договорът между НАСА и Нортроп Груман за строежа на обитаемия модул на окололунната станция Гейтуей е вече сключен

2
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: модулът HALO в орбита около Луната. Image credit : NASA

6 юни 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Американската компания Нортроп Груман ще строи обитаемия модул HALO (Habitation and Logistics Outpost) за новата станция около Луната „Гейтуей“. Модулът ще бъде базиран на товарния кораб „Сигнус“, който днес обслужва Международната космическа станция. „Гейтуей“ е логичното продължение на МКС. 

Нортроп Груман ще получи $187 милиона. Когато HALO бъде завършен, той ще е с размера на студиен апартамент и ще поддържа живота на астронавтите заедно с космическия кораб на НАСА „Орион“. Но преди да се стигне до строежа на модула, Нортроп Груман трябва да премине през процеса на предварителния конструктивен обзор, който се очаква да завърши до края на 2020-та година. Предварителният конструктивен обзор е само една от стъпките, които се предприемат, преди да започне рязането на метал. Идеята е всички детайли да бъдат изпипани, за да се знае, че цялостната система е безопасна и надеждна за експлоатация съобразно изискванията на НАСА.

Това е т.нар. класически подход в космонавтиката, за разлика от итеративния на Илон Мъск, при който се пристъпва направо към рязане на метал и нещата се изпипват в ход.

Съвсем естествено начинът, по който НАСА сключи договора, бе разкритикуван. Робърт Зубрин, президентът на Марсианско общество, каза, че НАСА трябва да реши дали наистина иска да отиде на Луната или да преразпредели едни пари. Защо изобщо се дават $187 милиона просто за един предварителен преглед, без изобщо да се пристъпва към строеж? Къде ще отидат тези средства?

Иначе предварителният обзор се очаква да завърши до края на годината. Според плановете модулът HALO заедно с компонента PPE, който ще осигурява горивните системи на новата станция, ще бъдат изстреляни съвместно през 2023-та година. НАСА все още не е избрала ракетата-носител, но двата модула безпроблемно биха се вмъкнали под обтекателя на „Фолкън Хеви“. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/