Полетните изпитания на руския хидрометеорологически спътник Електро-Л №3 продължават нормално

2
221
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първата снимка, заснета от „Електро-Л“ №3 през февруари. Фото: Роскосмос/РКС/НПО Лавочкин

7 юни 2020 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Един от безспорните успехи на модерната космонавтика на Русия, за който няма да прочетете почти нищо в медиите, е възстановяването на орбиталната спътникова групировка на страната. Само допреди 15-тина години съветските и руските граждански спътници бяха почти на изчезване. Днес дейността на навигационната система „ГЛОНАСС“ е възобновена, а в орбита работят спътниците за дистанционно сондиране на Земята „Ресурс-П“ и „Канопус-В“. Руснаците вече разполагат и със съвременни метеорологични сателити „Метеор-М“ и „Електро-Л“. Възстановяването на руската орбитална групировка е забележително постижение и плод на тежките усилия от постсъветско време.

Днес ще съобщя как протичат изпитанията на най-новия хидрометеорологически спътник „Електро-Л“ №3, който бе изстрелян на 24-ти декември миналата година с ракета-носител „Протон-М“.

На 31-ви май приключи важен етап от полетните тестове, като бяха завършени проверките на геостационарния спътник „Електро-Л“ №3 в точката на стоене на 165.8 градуса източна дължина.

Понастоящем ръководството на мисията премества спътника към новата точка на стоене, позиционирана на 76 градуса източна дължина. Планира се тази точка да бъде достигната в началото на месец юли. Именно там ще продължат полетните изпитания.

Производителят на спътника НПО Лавочкин също така съобщава, че продължава нормалното функциониране на спътника „Електро-Л“ №2, който вече пет години се намира на геостационарна орбита в точка на стоене на 76 градуса източна дължина.

За повече информация: НПО Лавочкин

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/