Вкусни храни за диабетици (част 2)

1
96
Добави коментар
vocala
vocala

Днес ви представяме и втората част от вкусни идеи, които са здравословни и полезни за хора, страдащи от диабет.

Ако сте пропуснали първата част, можете да я видите тук.

Авокадо

Тази суперхрана е заредена с витамини, калий, здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти. Авокадото е с ниско съдържание на въглехидрати, така че те няма да причинят скок на кръвната захар. Като част от здравословната диета, авокадото може да ви помогне да отслабнете и да повишите чувствителността към инсулин.

Предложение:
Сърдечна закуска – гуакамоле върху пълнозърнест хляб за свеж старт на деня

Цитрусови плодове

Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, диабетиците не трябва да се отказват от ползите за здравето, които се намират в природата. Организацията за диабет на Великобритания казва, че големината на порцията е най-голямата грижа и трябва да се ядат пресни плодове вместо плодови сокове. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут, лимони са пълни с витамин С и мощни антиоксиданти. Плодовете са пълни с ползи за здравето като антиоксиданти, витамин С и К, манган, калий и фибри. Направете цитрусовите плодове и горски плодове част от ежедневието си.

Предложение:
Обяд с лятна салата – плодов микс от цитруси, боровинки и малини

Канела

Тази подправка има някои мощни антиоксиданти. Изследване от 2019 г. показа, че канелата може да понижи гликемичните индекси (нивата на кръвната захар) и да подобри чувствителността към инсулин. Затова използвайте щедро тази подправка, когато готвите или печете, а също и като ароматна добавка към кафето си.

Предложение:
Вкусно следобедно лечение – изпийте чаша чай или добавете малко канела към кафето

Броколи

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле са с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С и магнезий. Но това не е всичко. Броколите могат да помогнат за понижаване на нивата на инсулин и могат да помогнат за предотвратяване на очни заболявания, които са често срещани при диабетици.

Предложение:
Супена вечеря – насладете се на супа от броколи и чедър

Пълнозърнести храни

Докато всички зърнени храни съдържат нишесте, пълнозърнестите храни са пълни с витамини, минерали и са чудесен източник на фибри. Факт е, че повечето хора не получават достатъчно фибри. Пълнозърнестите храни включват пшеница, овес, ечемик, ръж, елда, кафяв ориз и киноа. Добавете пълнозърнестите храни при варенето и печенето, за да направите домашните си храни още по-здравословни.

Предложение:
Здравословна закуска – пълнозърнести бисквити с нискомаслено сирене или риба тон.

Зехтин

Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, омега 3 и антиоксиданти. Зехтинът може да помогне за намаляване на оксидативния стрес поради високите нива на кръвната захар и други сериозни рискове за здравето. Заменете маслото и маргарина със зехтин при готвене, за да направите цялата си храна по-здрава.