Как да се отървете от акне и черни точки?

1
155
Добави коментар
maskk
maskk

Въпреки, че причините за акнето са добре известни днес, то броят на пациентите не се променя. Специалистите от Derma Expert постоянно регистрират голям брой случаи с акне. Предвид факта, че работим с такива пациенти от много дълго време, натрупахме богат опит в лечението на акне и сме в състояние да работим с различна степен на тежест на акне.

Акнето може да се появи на всяка възраст, а причината може да бъде голям брой пропионови бактерии, повишена секреция на себум, удебеляване на епидермисния слой или хормонални нарушения както при жените, така и при мъжете.

 

Какво е акне

Акнето е кожно заболяване, причинено от повишена активност на мастните жлези и тяхното възпаление. Противно на стереотипите, акне се появява не само при юношите, но и след 30 години. Проблемът не може да бъде решен самостоятелно и само дерматолог – козметолог знае как да премахне акнето завинаги.

Причини за появата

Възпалението на кожата възниква поради редица фактори:
– генетика. Ако родителите ви са имали проблемна кожа, тогава е по-вероятно и при вас да се появи акне. Активността, броят на мастните жлези и хормоналните нива се наследяват;
– болести. Проблеми със стомашно-чревния тракт, гинекология, зъби, хормонален фон. Всички те провокират появата на черни петна и обриви по цялото тяло на всяка възраст;
– стрес. Обривите идват от нерви. Период на продължителен или тежък стрес е придружен от повишаване на адреналина в кръвта и мъжките полови хормони, отговорни за адаптацията на организма. Поради това възникват спазми на кръвоносните съдове, нарушава се обмяната на веществата в организма и се стимулира дейността на мастните жлези;
– хранене. Понякога да се отървете от акне у дома е възможно само чрез преминаване към правилна диета. Закуски, сосове, пушени меса, сладки с рафинирана захар и брашно, консервирани храни и маринати, голям брой млечни продукти провокират появата на акне при юноши и възрастни по челото, брадичката, гърба и други части на тялото;
– некачествена грижа и козметика. Евтините кремове и козметика запушват порите, провокират дразнене или стимулират дейността на мастните жлези.

 

Видове акне

Всички обриви и акне са разделени на няколко вида:

– възпалителни – това са туберкули по кожата на лицето, брадичката, гърба, гърдите с подуване, червена граница между възпалена и здрава тъкан, бяла глава на гной и бистра течност вътре. При натискане те болят. В зависимост от размера има папули, пустули и циреи;

– невъзпалителни – има отворени такива с окислена мастна тапа (черни точки), а има и затворени (с неокислена мастна запушалка – затворени комедони).

 

Правила за грижа при проблемна кожа

Върху кожа с възпаление, ексфолианти и механични пилинги не могат да се използват с алкохолни разтвори. Тези средства нараняват повърхността още повече, провокирайки появата на ново акне и циреи.

Как да се отървете от акнето?

Като начало, да се отървете от акне у дома ще бъде нереалистично. Това е заболяване, което може да има напълно различни причини. Нашата кожа е само отражател на това, което се случва с тялото. Ето защо, във всеки случай е необходимо да се лекува акне с помощта на дерматолог

Запишете час при дерматолог

Компетентен специалист трябва да ви прегледа и да ви насочи към поредица от тестове. Първият ще бъде общ кръвен тест. Може да се наложи да бъдете прегледани от гинеколог, ендокринолог и други специалисти. Освен това, можете да ви предпишат процедури от козметолог: механично почистване или LED терапия.

Здравословен сън и хранене

Стресът, липсата на сън, токсините и други негативни фактори оказват огромно влияние върху нас. Невъзможно е да се яде фаст фууд ежедневно и да се излекува акне с помощта на процедури и лекарства. Това няма да има ефект.

Настройте се за дълъг процес

Лечението на акне може да отнеме няколко месеца и това е напълно нормално. Моля, обърнете внимание, че не сте се сдобили с това заболяване за един месец. Настройте се, че първите резултати ще се появят не по-рано от месец.

 

Лечение на акне у дома:

– естествени маски. Това са маски на основата на глина или лечебни билки. За борба с високото съдържание на мазнини и разширените пори е полезно да се правят маски с бяла глина. Краставичните маски, алгинати, приготвени от пресни ягоди, имат положителен ефект. Естествените средства ще помогнат само при малки недостатъци. При напреднало акне те са безсилни.

– козметика и грижа. Гелове и тоници без алкохол с овлажняващи и противовъзпалителни компоненти (лайка, алое, чаено дърво, бяла глина) са необходими в грижата за проблемна кожа. Процедурата за измиване, почистване и овлажняване се провежда 2 пъти на ден (сутрин и вечер) без пропуски.

 

Защо не може да отстраните акне у дома?

Дерматолозите категорично забраняват премахването на възпалението самостоятелно. За да разберете защо, необходимо е да знаете структурата на акнето. Възпалението се състои от гной (бели кръвни клетки, микроби) и бистра течност, лимфа. С изстискването на бяла глава е лесно да се разпространи инфекцията с частици гной през кръвообращението и да се получат нови акне в цялото тяло. Също така е трудно да осигурите стерилност на инструментите и кожата сами в дома си, както и правилно да подготвите повърхността. Без определени устройства е нереално напълно да премахнете сърцевината от акне. В този случай възпалението се насочва по-дълбоко в кожата и може да се развие в абсцес и дори да провокира сепсис.

 

Козметични процедури

Процедурите, котио могат да помогнат да се отървете от акне завинаги:

– въглероден пилинг. Продукт на основата на въглероден гел се прилага върху проблемната кожа. Лазерът затопля проблемните зони на кожата. По време на процедурата мастните тапи, черните точки се изтласкват на повърхността, текстурата на кожата се изравнява. Лекото зачервяване след манипулацията продължава един ден;

– плазмотерапия Ендорет. Интрадермални инжекции на собствената плазма на пациента, обогатена с растежни фактори. Факторите на растеж в кожата стимулират нейното обновяване и заздравяване. Ендорет не само облекчава възпалението, но и изравнява тонуса на кожата и премахва белезите след акне.

– мезотерапия. Мазната кожа с разширени възпалени пори е индикация за процедурата. По време на манипулацията козметологът въвежда мезококтейл (смес от витамини, минерали, хидратиращи компоненти) в проблемните зони с ултра тънка игла. Мезотерапията възстановява метаболитните процеси в кожата, нормализира дейността на мастните жлези;

– цялостно почистване (механичен + апаратен). Механичното почистване е най-често срещаният и в същото време доста агресивен начин за лечение на акне по кожата. Козметологът ръчно премахва мазните тапи, комедоните и затворените черни точки от предварително почистена и изпарена кожа. След почистване, зачервяването остава за 3 дни. По време на периода на възстановяване е забранено да се използва козметика, да се излагате на слънчеви бани или в солариум;

– пилинг с плодови киселини. Процедурата ви позволява да излекувате акне и следите от него, посредством стесняване на порите и избелване на акнето. Козметикът прилага активен състав върху почистена кожа, за отстраняване на кератинизирани клетки и пилинг. След сесията се прилага успокояваща маска. След пилинг зачервяването остава 3 дни и още една седмица не е препоръчително да се излагате на слънце без слънцезащитен крем и да използвате козметика.

– лазерно лечение. Един от допълнителните методи за лечение. Този метод действа добре на кожата, предразположена към себорея, тоест когато не виждаме голям брой възпалителни елементи, но те присъстват . Те действат кожата с лазерна светлина, в резултат на което бактериите се унищожават в зоната на фокална лезия, микроциркулацията на кръвта се увеличава, храненето на меките тъкани се подобрява, функциите на мастните жлези се увеличават, защитните свойства на кожата се увеличават и се активира процеса на регенерация.

– Контролирана ексфолиация (KEF). Това е почистване на кожата с помощта на микрокристали от алуминий. KEF е един от най-безопасните механични почистващи препарати за лице, тъй като микрокристалната гранула на алуминий е абсолютно кръгла – те почистват, нежно ексфолират и не нараняват кожата.

След процедурата KEF кожата се обновява, нейният тонус се повишава, структурата се подобрява и бръчките, белезите и зоните на хиперпигментация стават по-малко забележими. Активира се производството на собствен колаген на кожата, което прави лицето по-свежо и младо.

Каква процедура ви трябва?

Да се ​​отървете от акне ще бъде наистина успешно само когато се извършва под наблюдението на специалист. Правилното лечение на кожни проблеми може да се препоръча само от дерматолог-козметолог, но това лечение трябва да бъде цялостно.

Най-често, като се вземе предвид патогенезата на развитието на болестта, т.е. причините за развитието на болестта, първичните лекари, с които ще трябва да се консултирате допълнително и да откриете всички фактори, които провокират появата на възпаление, са гинеколог-ендокринолог за жените и лекар андролог за мъжете. Това са двамата специалисти, които ще помогнат да се справим с хормоналния фон и да установим дали има връзка между обривите и хормоналните причини.

След успешното изчистване на кожата от акне и пост-акне са необходими редовни грижи и поддържаща терапия – това е единственият начин акнето да отмине завинаги.

 

Лекарства срещу акне

Акнето по лицето и други части на тялото се елиминира с кремове с ретинол, цинк, азелаинова киселина. Дерматолозите използват скинорен крем, гел и крем. Може да ползвате и козметиката на Biologique Resherche за бързо излекуване на възпалението с твърдо ядро. За траен резултат е необходимо лечение с продължителност от 6 месеца до година и половина.

 

Предотвратяване на рецидиви

След козметични процедури и медицинско лечение, пациентът иска да запази резултата възможно най-дълго. Дерматолозите с голям опит в Дерма Експерт съветват:

– редовно премахвайте грима със специално средство за отстраняване на грим. Папули, обриви, възли в пубертета и зряла възраст могат да възникнат поради лошо почистване на кожата. За да запазите резултата от лечението на акне, не пренебрегвайте отстраняването на грима;

– правилно хранене. В идеалния случай напълно изхвърлете захарта и брашното, намалете консумацията на млечни продукти (мляко и извара), като се съсредоточите върху кисело-млечните напитки, билките, рибата, горските плодове и семената;

– Използвайте висококачествена козметика. След лечението мръсотията и праха, запушващи порите, могат да провокират появата на черни точки. Следователно, не спестявайте. Висококачественият крем е достатъчен за 6 месеца и те са по-евтини от повторното лечение на акне;

– не забравяйте да овлажнявате кожата. Проблемната кожа се нуждае от леки овлажнители и серуми. Подобни продукти за грижа има във всички козметични марки на всяка ценова политика.

 

Спазването на всички правила и редовното посещение на козметик ще ви гарантира идеално чиста кожа без обриви, акне, черни точки.

Не възприемайте акнето по лицето като нещо безобидно, което ще премине от само себе си. Появата му вероятно е свързаноа с вашия начин на живот и здравословно състояние. Не пробвайте всякакви видове мехлеми за акне, докато не преминете преглед при специалист. Акнето е заболяване, с което е необходимо да се справите. Затова съветваме по-задълбочен и отговорен подход към процеса на лечение.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Как да се отървете от акне и черни точки?
Въпреки, че причините за акнето са добре известни днес, то броят на пациентите не се променя. Специалистите от Derma Expert постоянно регистрират голям брой случаи с акне. Предвид факта, че работим с такива пациенти от много дълго време, натрупахме богат опит в лечението на акне и сме в състояние да работим с различна степен на […]

5
1
5
2

Славина Дончева

Славина Дончева е завършила Медицински Колеж, Козметология, Медицинска Козметика, Връзки с обществеността, Здравен Мениджмънт и има 9 годишен опит като управител на най-голямото градско спа в България до 2013 г.

От 9 години е управляващ собственик на верига от салони за красота „Дерма Експерт“ и преподавател в собствена школа за красота. Притежава изключителен опит в управлението на салони, спа центрове, маркетинг и реклама и организиране на различни обучителни събития.