НАСА даде одобрение на СпейсЕкс да изстрелва астронавти с ракети и кораби втора употреба

2
146
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от историческото първо изстрелване на „Крю Драгън“ с астронавти на 30-ти май. Photo credit : NASA TV

10 юни 2020 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. СпейсЕкс получи изключително важно одобрение от НАСА, което позволява на компанията да изстрелва астронавти с ракети и космически кораби „втора употреба“. 

Дебютната пилотирана мисия с вече използвана ракета или кораб може да е факт още през 2021-ва година. 

Информацията бе оповестена от уебсайта Тесларати.

Напомням на читателите, че когато НАСА връчи договори на двете компании СпейсЕкс и Боинг за доставката на астронавти до Международната космическа станция, единствено корабът на Боинг „Старлайнър“ бе първоначално одобрен от агенцията за многократно използване. Същият жест не беше проявен към СпейсЕкс. Истината е, че Илон Мъск трябваше да се бори дълги години със закостенялото ръководство на НАСА и очевидните двойни стандарти. Американската космическа агенция често пъти правеше отстъпки на Боинг и си затваряше очите пред гафовете на компанията, докато непрекъснато подлагаше СпейсЕкс на проверки и неочаквани изпитания.

Въпреки това космическата фирма на Мъск успя да се докаже като надежден превозвач. Още преди да изстреля хора в космоса през тази година, товарните кораби „Драгън“ извършваха редовни мисии до МКС с доставка на провизии. Взимайки предвид периода от 11-тата до 20-тата мисия на компанията, СпейсЕкс изстреля пет от тези мисии с вече използвани първи степени на ракети „Фолкън 9“ и само един от корабите „Драгън“ не бе летял на предходна експедиция. 

Така СпейсЕкс категорично успя да докаже на НАСА, че е в състояние да изстрелва космически кораби и ракети и да ги използва повторно след това. Пилотираните полети с отработен хардуер са само въпрос на време. 

Според Тесларати бихме могли да станем свидетели на изстрелването на използвана ракета „Фолкън 9“ или кораб „Крю Драгън“ още по време на втората редовна мисия до МКС. Сегашният полет на Боб Бенкен и Дъг Хърли се води демонстрационен. Очаква се той да приключи до два месеца, след което на 30-ти август ще излети първата редовна мисия, свързана с изпращането на астронавти на шестмесечен полет до станцията.

След като и тя приключи, т.е. през 2021-ва година, може да се пристъпи към подготовката на втората редовна мисия – и е напълно възможно тя да включва отработен хардуер.

Очакваме с нетърпение какво ще ни донесе бъдещето! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/