Рогозин: американците са неблагодарни, а корабът Союз е велик като Леонардо да Винчи, Микеланджело и Тициан!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: руски свещеник освещава пилотирана космическа ракета „Союз-ФГ“. Photo credit : NASA/Bill Ingalls 

11 юни 2020 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин даде обширно интервю по повод полета на американския пилотиран кораб „Крю Драгън“. Интервюто е абсоюлтен криндж – съжалявам, че използвам тази чуждица, но у нас все още няма дума, която да описва изказа на човек, който плещи такива идиотщини, че чак теб те хваща срам. Някои от тези изказвания трябва да се увековечат в златна рамка, за да могат поколенията да знаят – да, някога е имало такава космическа агенция с такъв лидер. Може би най-знаменателното е, че Рогозин се осмели да сравни руските кораби „Союз“ с ренесансовите художници Леонардо да Винчи, Микеланджело и Тициан. 

„Да, Боинг и НАСА през изминалите девет години плащаха за подготовката на своите астронавти в Звездното градче и Байконур, както и за щастливия си космически билет, но ние тези пари ги изработвахме честно. Те не могат да се сравнят с огромната морална тежест, която през тези години лежеше на плещите на руската космонавтика – единствената, отговорна пред човечеството за съхранението на Международната космическа станция и доставката на международни екипажи. Също както картините на Леонардо да Винчи, Микеланджело и Тициан нямат цена, защото са уникални и се явяват достояние на човечеството, така и предоставеният от Роскосмос шанс на американците да съхранят възможността си за полети беше безценен“, плещи Рогозин.

Шефът на Роскосмос разкритикува и становището на НАСА, че корабът „Крю Драгън“ е най-евтиният, защото астронавтското място е $55 милиона, докато на „Союз“ е $90 милиона. Но с усилието си да обори сметката на НАСА, Рогозин призна, че руснаците са се възползвали от положението си на монополист и нарочно са надули цените, за да скубят международните си партньори.

„Цената на нашите изстрелвания е значително по-ниска от тази на американските. Объркването изглежда да идва от разликите между цената за изстрелване и пазарната цена. Настоявам, че „Союз-МС“ заедно с ракетата-носител „Союз-2.1″ са все още безаналогови, каквото и да казват конкурентите ни“, твърди шефът.

Рогозин също така за пореден път намекна, че за оказаната услуга американците дължат на руснаците вечна благодарност: „Америка е голяма страна. Една голяма страна е длъжна да е великодушна и благородна. Но никаква дума на благодарност или професионален благороден отклик от страна на американците не получиха някои от моите колеги. Не говоря за мен, не тая никаква илюзия за партньорите си след като работих като представител на Русия в НАТО“, жалва се той. 

Ръководителят на Руската космическа агенция счита, че единственото, което СпейсЕкс са постигнали, е да изпреварят съотечествениците си от Боинг. „Това е тяхна война, а не наша“, смята Рогозин.

„Нашият стар и добър кораб, замислен и създаден от Сергей Павлович Корольов за усвояването на Луната, все още ни служи на нас и на световната космонавтика. Това ще е така и след като полети нашият „Орел“. „Союз“-ът е нашият космически Калашников, търсенето на който е безспорно дори след появата на гигантския арсенал от нови образци стрелкови оръжия, по-бляскави, но не толкова надеждни“, не спира да ръси бисери Рогозин. „Но като Калашников, така и „Союз“ не спира да се модернизира, оставайки модерна машина“. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/