Американски астронавти ще излязат в открития космос на 26 юни и 1 юли

1
119
Добави коментар
redbul80
redbul80

12 юни 2020 г. 12:15 ч. Благодарение на успешния полет на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ и възстановяването на американския екипаж на Международната космическа станция, НАСА може да продължи със замяната на старите акумулаторни батерии на МКС с нови. Ще има две „космически разходки“, на 26-ти юни и на 1-ви юли. 

Сложната ремонтна дейност започна през изминалата година и продължи до януари тази година. След това, с отдръпването на НАСА от услугите на руските космически кораби „Союз“ и с разреждането на изстрелванията от Байконур, на борда на МКС остана само един американски астронавт – Крис Кесиди (който излетя със „Союз МС-16“ на 9 април). Сега към него се присъединиха Боб Бенкен и Дъг Хърли (членовете на екипажа на „Крю Драгън“). Това позволява обновяването на хардуера на МКС да продължи.

Работата ще протече върху гредите на МКС, които притежават слънчевите панели, радиаторите и акумулаторните батерии. Гредите заедно с апаратурата са произведени от американската космическа компания Боинг. Малцина знаят, че МКС е построена основно от Боинг. Компанията е избрана от САЩ още през 1993 г. като основен изпълнител на Международната космическа станция и освен че тя подготвя всеки един компонент от американския сегмент за полет, тя надзирава останалите хиляди подизпълнителни по цялото земно кълбо.

Последният комплект литиево-йонни акумулаторни батерии, с които ще бъдат заменени старите никел-водородни батерии, са също произведени от Боинг – и са доставени на МКС в края на месец май посредством последния космически кораб на Япония „Кунотори“. 

За повече информация: НАСА 

На снимката: американската астронавтка Джесика Меър излиза в открития космос по време на извънбордовата дейност на 15 януари. Photo credit : NASA TV