Ливия – испанското градче, което се намира във Франция

1
158
Добави коментар
setlans
setlans

Дълбоко в Пиренеите, заобиколено от френска земя, се намира Ливия – малкото градче, на което завиждат каталунците, тъй като за последните 350 години, градчето е доста независимо от испанската си родина – нещо, което останалата част от Каталуния се опитва да постигне през последните 100 години.

Отделено от Испания с коридор дълъг не повече от 2 км, независимостта на малкото градче е повече от физическа.

Когато Каталуния проведе референдум за независимост през 2017 г., за да реши съдбата на най-богатия регион в страната, испанското правителство го обяви за неконституционен и изпрати военни, които да не позволят на хората да гласуват.

Само Ливия е пощадена. Докато стотици бяха ранени при сблъсъци с полицията в различни каталунски градове, атмосферата в Ливия на изборния ден е била празнична. Центърът на града е бил пълен с весели хора, а местният ресторантьор е организирал барбекю за гласуващите.

Ливия е била важно римско селище и древната столица на Чердания до ранното средновековие. През 1659 г., след повече от две десетилетия война, Франция и Испания постигат мир и подписват Пиренейския мирен договор.

Въпреки че договорът е изцяло в полза на Франция, Испания успява да задържи Ливия, поради технически причини. В договора се казва, че всички испански села на север от Пиренеите трябва да бъдат предадени на Франция. Тук влиза в сила техническата причина – Ливия не е село, а град.

По този начин останалите села влизат във френско владение, но Ливия остава испанска.

Ливия се разпростира върху 13 км площ и има 1430 жители. Градът вече е свързан с Испания чрез двулентов „неутрален“ път (N-154), който се управлява както от Франция, така и от Испания с ротация на всеки шест месеца.

Цитаделата в Ливия / ANSELM PALLÀS/Flickr

Жителите на Ливия поддържат силно чувство за независимост, като каталунски знамена могат да се видят на много къщи. Те се радват и на симбиотична връзка със своите френски съседи. Градът споделя болница с Франция, както и много общински служби, съвместно администрирани и финансирани от двете страни.

Французите също са привлечени от испанското градче, защото всичко в него е по-евтино. В Ливия няма митница и в резултат на това, малкото градче се е превърнало в търговски център за живеещите наблизо французи.

Разбира се има и недостатъци в това да бъдеш затворен град в чужда държава. Справянето с прости проблеми като водоснабдяване и поддръжка на пътищата може да отнеме векове, тъй като бюрокрацията е двойно по-голяма.

Един от проблемите е продължил 49 години. Ливия е имала само два водни източника, които са били доста нередовни. През 1973 г. се стига да споразумение, което позволява на града да се свърже с трети източник на вода и е нужен само един подпис, за да влезе споразумението в сила. Но поради бюрокрацията в Мадрид, този проблем се решава чак след 49 години.

Апатията на Мадрид към Ливия е една от причините, поради които малкото градче подкрепя борбата за независимост на Каталуния. Уникалната история на градчето привлича хиляди туристи всяка година, чиито пари развиват местната икономика.

Сред забележителностите на Ливия са замък от 15 век, ски курорт и най-старата аптека в Европа.

amusingplanet