УСПЕХ: Американската ракета Електрон излетя от космодрума в Нова Зеландия и изведе в орбита 5 спътника!

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Rocket Lab

13 юни 2020 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. 13-тият ден на месец юни се оказа щастлив за американската компания Рокет Лаб, след като нейната ракета „Електрон“ излетя благополучно от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия. Стартът бе осъществен в 08:12 ч. българско време, а в орбита бяха изведени пет спътника. 

Три от спътниците са за нуждите на разузнаването на САЩ и ще проверяват „нови възможности за изстрелване, които осигуряват рационализиран, търговски подход за въвеждането на микроспътници в космоса, както и ще осигуряват възможност на тези, работещи в микроспътниковата индустрия, да притежават навременен и икономичен достъп до космическото пространство“. Това е единственото, което знаем за тях. Подобни обяснения с много думи, които не казват нищо съществено, са типични за Националния разузнавателен офис на Щатите.

Четвъртият спътник на име „Андезит“ е изготвен в рамките на Кюбсат инициативата на НАСА от студенти в Бостънския университет. Сателитът ще изучава магнитното поле на Земята и космическите метеорологични явления.

Петият спътник не е американски, а австралийски – казва се „М2 Патфайндър“ и ще тества нова комуникационна архитектура.

Напомням на читателите, че Рокет Лаб е американска компания със седалище в Калифорния, която е създател и оператор на ракетите „Електрон“ с иновативни американски ракетни двигатели „Ръдърфорд“, притежаващи електрически турбопомпи. Първоначално компанията е основана в Нова Зеландия през 2006 г., но впоследствие е прехвърлена в Щатите заради сериозно финансиране от американска страна и множество поръчки на американското правителство. Досега полетите продължават да се провеждат от Нова Зеландия, но тази година бе завършена стартова площадка и на Средноатлантическия регионален космодрум на о-в Уолопс, САЩ. Дебютният полет от територията на Щатите е планиран за третото тримесечие на годината.

Напомням също така, че ракета „Електрон“ бе тази, която изведе в космоса през декември моята книга „Аз, виртуалният астронавт“ – за повече информация – на този линк.

Запис от полета: Тук (Youtube Link)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/