Туристически превозвачи и туроператори протестираха в столицата

1
162
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Туристически превозвачи и туроператори излязоха днес преди обяд на национален мирен протест в столицата. Те поискаха работещи мерки в тяхна подкрепа и ясна правила как ще работят в усложнената от епидемията ситуация.

Още от 9 ч. сутринта автобуси от цялата страна започнаха да се събират на площад „Батенберг“. Малко след 10 ч. протестиращите потеглиха на пешеходно шествие по бул. „Цар Освободител“, което завърши пред Министерския съвет. Те издигнаха лозунги и се обърнаха с призив към управляващите за работещи икономически мерки в подкрепа на двата бранша.

Според тях нисколихвените кредити през Българската банка за развитие не работят, тъй като изискването е да имат автобуси до 5 годишна възраст, а повечето от фирмите са ползвали лизинг за тях, който не е изтекъл, поради което не отговарят на условията.

Не могат да се възползват и от мярката 60/40, тъй като още от началото на извънредното положение туризмът беше спрян и на практика те не могат да осигурят 40-те процента от осигурителната тежест, както се изисква.

Точно в 11 ч. с клаксони автобусите се отправиха по бул. „Цар Освободител“ през „Мария Луиза“ и Сливница и напусна столицата.