Министърът на образованието също с евтин апартамент

1
117
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Луксозно жилище в полите на Витоша, закупено на подозрително ниска цена, притежава министърът на образованието Красимир Вълчев. Това разкри вестник “19 минути”, представяйки получена информация по въпроса  още през 2017-та година.

Направена от изданието справка, в подадената от министъра декларация още тогава, показва, че  Вълчев разполага с жилище във ВИП-сграда с площ от 161 кв.м. със стойност от 106 000 лв., което прави  658 лева или 336 евро на квадрат.

Изданието припомня, че това е почти двойно по-ниска стойност от тази, заради която избухна скандала с апартаментгейт на Цветан Цветанов.

Прави впечатление и че в документа фигурира, че двамата със съпругата му Лилия държат по половината от жилището.

“19 минути” допълва, че абсурдността на цената личала и от факта, че другият апартамент на семейството, който е 66 кв.м. и също е в София, но  е обикновен, е деклариран на почти същата цена – 103 000 лв.

Нищожна се оказва и декларираната цена на гаража към новото жилище, закупен от министъра. Той е с площ 33 кв.м  и струва за 17 000 лв. – 515 лева на квадрат или 263 евро на м2.

Семейството е декларирало и кредит за покупката на недвижимостите. Вълчеви признават и за придобиване на трети лек автомобил за 17 000 лв. Имат и  нива край Гълъбово за 7350 лв.

“19 минути” отбелязва още: “В следващата декларация на Красимир Вълчев, подадена вече пред КПКОНПИ стойностите на недвижимостите остават същите, но вече двамата със съпругата му вписват общо ½ от апартаментите. Попитан тогава от 19 минути защо в предишната декларация са били „по половин”, а сега са общо „половин”, министърът коментира, че е грешка на секретарката му, която била попълвала документа.”

Изданието припомня, че по закон  Вълчев е длъжен да декларира сам имуществото си, за което носи и отговорност – административна и дори наказателна.