Каква е разликата между обикновените зеленчуци и био зеленчуците?

1
141
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Каква е разликата между стандартните плодове и зеленчуци, предлагани по магазините и био зарзавата?

Основната разлика между тях се крие в начина им на производство. То влияе драстично върху качеството на храните и полезните вещества, които достигат до организма ни.

Докато стандартните производители разчитат на изкуствени вещества, които подпомагат растежа, справянето с болести и плевели, то био производителите не използват никакви синтетични добавки.

Био продуктите се произвеждат без добавяне на синтетични (изкуствени) съставки, като: пестициди, хербициди и изкуствени торове.

Основно предимство на био (органик) храните, плодовете и зеленчуците е, че съдържат повече антиоксиданти, които са полезни за организма.

Според проучванията органик (био) зеленчуците и плодовете съдържат между 20% и 70% повече антиоксиданти от стандартните храни. Антиоксидантите предпазват от хронични, неврологични и сърдечно-съдови заболявания, както и от няколко вида рак.

Био храните имат има по-ниски или нулеви нива на токсични вещества и метали. Според изследвания на храните в ЕС обикновените плодове и зеленчуци съдържат средно 4 пъти повече Кадмий (тежък метал), отколкото био зарзаватите, тъй като той се използва в изкуствените торове. С времето Кадмият се натрупва в тялото.

Защо хората предпочитат био храните пред обикновените?

Био храните, плодовете и зеленчуците са често предпочитан избор по няколко причини:

заради отсъствието на пестициди (тежки метали);заради отсъствието на ГМО, антибиотици и добавени хормони;от екологична гледна точка – торенето и пръскането със синтетични препарати замърсява почвата, а оттам навлиза и в реките.
Има ли био производители в България?

С нарастването на информираността за здравословен начин на живот, все повече хора избират био храните като основа на пазарската си кошница.

Чувствайки се спокойни за себе си и децата си и с повишаването на търсенето на био плодове и зеленчуци, нарастна и необходимостта от българско био производство.

Наличието на био базари и онлайн магазини, които предлагат био храни, значително улеснява достъпността до тях и стимулира био производителите.

Biobazar.bg подкрепя избора ви да се храните здравословно и екологично. Вижте наличните пресни био плодове и зеленчуци в магазина – тук.