Как да почистим матрака у дома

1
406
Добави коментар
chistnik
chistnik

Няколко прости съвета за почистване на матрака у дома.

За да почистите добре матраците, следвайте стъпките по-долу. Ще се отървете от петна, акари и други алергени, което значително ще подобри качеството ви на сън.

МАТРАЦИТЕ ИЗИСКВАТ РЕДОВНО ПОЧИСТВАНЕ

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАТЕ МАТРАЦИТЕ

Вече знаете за прахта, акарите и други бактерии във вашия матрак. По същия начин, много матраци съдържат пот, кръв и урина заедно с мухъл и плесен.

Почистването на вашия матрак е особено важно във влажна среда, където повърхностната пот и влага е малко вероятно да се изпарят, след като станете от леглото. Освен това, ако имате домашни любимци или малки деца, има вероятност матракът ви да има петна, за които дори не знаете, че са там.

ПОЧИСТВАНЕ НА ВАШИЯТ МАТРАК НЕ Е ТРУДНО

Преди да започнете да почиствате своя матрак,свалете чаршафите,калъфките и завивките и ги изпрете . Проверете етикетите на производителя и използвайте най-горещите разрешени настройки, тъй като топлината ще убие акарите. Докато пералнята и сушилнята вършат свята работа, насочете вниманието си към матрака.

1. ПРАХОСМУКИРАНЕ НА МАТРАКА На първо място, вашата прахосмукачка е най-доброто средство за почистване на матрака. Започнете от върха на матрака и направете своя път надолу по припокриващи се движения.

Вакуумирайте страните по същия начин. Не се притеснявайте за другата страна на матрака все още – ще стигнем там.

2. ПРЕМАХВАНЕ НА МИРИЗМИТЕ Въпреки че не усещаме личните си телесни миризми, с течение на времето потта може да се натрупа и да доведе до неприятен аромат. Доброто почистване на матрака ще остави леглото ви да мирише на чисто и свежо. За да направите това, поръсете добре своя матрак със сода за хляб и внимателно разтрийте с четка за почистване,така че да попадне в тъканта и да отстрани миризмата. Оставете содата за хляб да престои 10 минути, преди да преминете към следващата стъпка.

3.ОТНОВО ПРАХОСМУКИРАНЕ

Втривайки содата за хляб в матрака си, вие и помогате да се свърже с влагата и мазните наслоявания в най-горните слоеве на материята. Прахосмукирането на матрака втори път изважда тази влага, заедно с причината за миризмите. Използвайте приставката за тапицерия и за тази стъпка на почистване на матрака.

4.ПРЕМАХВАНЕ ПЕТНА ОТ МАТРАКА Матраците обикновено придобиват три вида петна: кръв, урина и това, което ще наричаме „други телесни течности“.

Въпреки че е най-добре веднага да почистите петното, понякога сънят е по-важен. За щастие, все още можете да почиствате петна по матрака си, дори и след като са били там известно време.

-Изсушени петна от кръв За да премахнете изсушените петна от кръв върху матраците, се нуждаете от следното:

Съставки

1/4 чаша кислородна вода, или повече според нуждата 1 супена лъжица. течен сапун за чинии 1 супена лъжица. трапезна сол

Инструкции

Комбинирайте всички съставки, за да образувате паста. Размажете леко пастата върху петното от матрака и оставете да изсъхне. Изстържете остатъците. Изтрийте всички останали петна и паста с бял парцал , потопен в кислородна вода.

* Използването на бял парцал за почистване спира багрилото да се прехвърля от тъканта към матрака. *

-Петна от урина Децата и домашните любимци наистина могат да съсипят матрака. Петната от урина са доста упорити, но не е невъзможно да се изчистят, след като изсъхнат. Този метод в две стъпки ще ви помогне да поддържате чисти матраците у дома.

Стъпка 1 Почистване на петната от урина

Съставки

3 супени лъжици сода за хляб около 250 мл. кислородна вода Малко количество течен сапун за чинии

Инструкции

Комбинирайте изброените по-горе съставки и намажете сместа върху петното, като използвате бял парцал.

Стъпка 2 Почистване на петната от урина

Често изпълнението на стъпка 1 е достатъчно, за да се отървете от петна от урина върху матраци,но ако все пак петното се запази, използвайте тази втора стъпка.

Съставки

3 супени лъжици сух препарат за пране (трябва да е прах!) 1 супена лъжица вода

Инструкции

Разбийте заедно с препарата и водата, за да създадете суха пяна. Леко разстелете върху петното и го оставете да престои 30 минути. Изстържете изсушената паста с лъжица. Използвайте бяла кърпа, потопена в кислородна вода, за да премахнете всички упорити парченца паста. Оставете зоната да изсъхне, след това я почистете добре.

-Следи от повръщано и други упорити петна

Отворете прозорците, преди да започнете да почиствате петна от матраци с този метод!

Съставки

Не ароматизиран, обикновен домакински амоняк Сода за хляб

Инструкции

Леко навлажнете ъгъла на бял парцал с амоняк. Използвайте влажния ъгъл, за да изтриете петното. НЕ замазвайте! Използвайте отделна кърпа, навлажнена с чиста вода, за да абосрбирате петното. Ако не видите незабавно резултат, изчакайте 5 минути и опитайте отново. След като петното от матрака изчезне, избършете цялата зона с чиста кърпа, навлажнена с чиста вода. Поръсете все още влажната зона със сода за хляб, за да неутрализирате амоняка и да издърпате останалата влага. Оставете да изсъхне и след това старателно прахосмукирате мястото, като използвате приставката за тапицерия.

5.ОБЪРНЕТЕ МАТРАКА И ПОВТОРЕТЕ

Ако вашият матрак не може да се преобърне, можете да пропуснете тази стъпка. Другите матраци трябва да бъдат обърнати и почистени от всички страни.

Повторете стъпките за почистване на матрака по-горе, след като го обърнете.

Ако задачата ви се струва трудоемка , винаги може да разчитате на професионалните почистващи услуги на Чистник за град София.