Кое е по-полезно: кефир или кисело мляко?

1
165
Добави коментар
svetla58
svetla58

Основната разлика между кефир и кисело мляко е по-течната текстура и вида на микроорганизмите, които се използват за готвене. За да се направи кефир, е необходима кефирна гъба – благодарение на нея продуктът съдържа смес от бактерии и мая и има по-ниско съдържание на ферментация.

Въпреки че приготвянето на двете е различно, ползите от тях са много сходни, тъй като и двата продукта са подложени на процес на ферментация и съдържат пробиотици. Това се отразява много добре на здравето ни, защото живите микроорганизми имат положителен ефект върху микрофлората . Чревното здраве е особено важно за нас, защото именно то участва в много метаболитни процеси и е отговорно за имунната ни система.

Предимства на кефира

Разнообразието от микроорганизми, които участват в кефирната ферментация, е по-широко от това на киселото мляко, така че този продукт е по-интересен за нашата диета. Факт е, че кефирът не може да бъде подлаган на вторична пастьоризация след ферментация, както се случва с киселите млека. Процесът на многократна пастьоризация променя свойствата на продукта, тъй като получените микроорганизми не могат да издържат на високи температури.

Как да изберем правилния кефир?

Диетологозите обясняват, че ако искаме да си купим добър млечен кефир, трябва да сравним няколко марки и да намерим продукта на базата на пастьоризирано мляко и ферментирало мляко. Хубаво е да се въздържате от различни аромати и овкусители. Заедно с тях производителите добавят много подсладители и в резултат на това кефирът може да съдържа до 12 грама захар на 100 грама продукт.

Как да използвате кисело мляко и кефир?

Тук отново се връщаме към сходството на двете напитки. Диетолозите отбелязват, че кефирът и киселото мляко са много полезни храни, които можете да консумирате сутрин или за следобедна закуска, както и като “snack”. Можете да смесвате кефир или кисело мляко с плодове, ядки, семена и това ще се превърне в пълноценно хранене.