Payhawk ще издава бизнес карти в партньорство с Visa

1
198
Добави коментар

Нови Технологии
Payhawk ще издава бизнес карти в партньорство с Visa

Мария Динкова 18 Юни

Payhawk обяви партньорството си с Visa и германския доставчик на разплащания Wirecard за издаване на дебитни карти от ново поколение за среден и голям бизнес. Те ще бъдат достъпни в 13 европейски страни, сред които България, Обединеното кралство, Германия и Испания. Благодарение на това, че работи направо с пазарните валутни курсове на Visa, Payhawk предлага на българските компании такса за конвертиране на валута от 0,00% върху карти Visa за разходи в чуждестранна валута, което е без аналог в България.

„За да разработим нашия продукт, Payhawk работи в тясно сътрудничество с Visa от 2019 г. Като световен лидер в дигиталните разплащания, Visa беше идеалният стратегически партньор за разширяването на нашия бизнес модел в цяла Европа. Тясното сътрудничество ни даде възможност още от рано да се учим от пазара докато развиваме основния си продукт. Постоянната обратна връзка, която получаваме от финансови ръководители в средния и големия бизнес, ни показва огромните времеви загуби в обработка на картови извлечения, проследяване на разходи, сортиране на хартиен архив, ръчно въвеждане на данни и налагане на разходни политики и бюджети. Имаме удоволствието да предоставим цялостно, ефективно решение за управление на корпоративни разходи, позволяващо прилагане на разходни политики и бюджети директно върху картите. Екипите на Visa в Лондон ни помогнаха да разгърнем нашия бизнес модел в 13 европейски държави. В началото на 2020 приехме поканата на Visa да открием немския си офис в споделено работно пространство Spielfeld в Берлин, където можем да продължим да развиваме продукта си, като в същото време бъдем близо до екипа на Visa за иновации в Европа“, коментира Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.

Европейските компании вече могат да издават виртуални и физически карти с Payhawk, които могат да се използват за разплащане навсякъде, където се приема Visa – в магазина и онлайн – както и за теглене на пари в брой от банкомати. Новата карта е достъпна за всички клиенти на Payhawk от май 2020 г. Стартъпът също така спазва местните данъчни разпоредби във Великобритания, Германия и Испания, като елиминира необходимостта фирмите на тези пазари да съхраняват хартиени копия от своите касови бележки и фактури.

Payhawk предлага на малкия и средния бизнес платформа за автоматизирано управление на разходите на всеки служител или екип и е един от успешните примери за развитието на стартъп компания, част от Програмата за иновации на Visa в България. Няколко месеца след основаването си през 2018 г., Payhawk стана част от първата кохорта на Програмата за иновации Visa в България, реализирана в сътрудничество с Eleven Ventures. След по-малко от две години, с помощта на програмата, компанията успява да създаде продукт, да валидира конкретния тип клиенти за които е насочен, да набере капитал от над 3,5 милиона евро, да привлече клиенти от 15 европейски държави, да отвори офис в Берлин и сега да започне да предлага карти Visa.

„Във Visa вярваме, че сътрудничеството е ключът към иновациите и затова през 2018 г. дадохме началото на Програмата за иновации Visa в България, за да си сътрудничим с финтех компании и да дадем възможност на иновациите да процъфтяват, така че в крайна сметка клиентите и потребителите да изберат „победителите“. Payhawk е една от финтех компаниите, част от първата кохорта на тази изключителна Програма, която ни позволява да свържем българските финтех компании с международните партньори на Visa. Сега виждаме, че това се случва и се гордеем, че в рамките на една година Payhawk е в състояние да предостави решения и да допринесе за формирането на бъдещето на разплащанията и търговията за един от най-важните сегменти на икономиката в Европа – малките и средните предприятия“, отбелязва Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.