Горанов: Организатори на лотарийни игри са плащали не 15% върху оборота, а такси и комисионни

1
186
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се облагат не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един момент законът не е допускал подобно тълкуване”. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

Финансовият министър взе участие в петъчния парламентарен контрол, където обясни пред депутатите защо е стигнало до различно тълкуване на Закона за хазарта, нанесло щета в бюджета на стойност стотици милиони лева от страна на няколко хазартни оператори.

„Комисията по хазарта, още от 2014 г., е утвърждавала подобни правила за игри, в разрез със закона и е допускала подобно прилагане на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 г. при мен дойде сигнал от организатори на хазартни игри за подобно неправилно прилагане на закона. Веднага възложих проверка на Държавната финансова инспекция, която установи разликата и некоректното прилагане на закона“, обясни Горанов.

Финансовият министър обобщи, че въпросните такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева. Хазартните фирми пък са свързани с обвиняеми бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Обединените арабски емирства.

„Комисията по хазарта издаде актове за публични задължения, които бяха потвърдени от ВАС по отношение на предварителното изпълнение и предадени на НАП за предварително изпълнение. Върху имуществото на тези организатори са наложени запори с оглед на публичните държавни вземания“, допълни още Горанов.