Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

1
168
Добави коментар
setlans
setlans

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име Фарук Атва, който работил срещу коптската църква „Пресвета Дева Мария“, видял жена на върха на храма и решил, че тя иска да скача, за да се самоубие. След този кратък момент на уплаха, той осъзнал, че това не е човек, а Богородица.

Други двама мъже също забелязали бялата фигура на върха на църквата и подали сигнал в полицията. На мястото се струпала тълпа от хора, които полицията се опитвала да разпръсне, като убеждавала хората, че това е само отражение от уличните лампи.

Хората обаче съвсем ясно са виждали Богородица, затова и опитите на полицията да ги разпръсне са били неуспешни. Явлението е продължило няколко минути.

Една седмица по-късно, на 9 април, явлението се повторило и отново продължило няколко минути. След това виденията са започнали да зачестяват, като понякога са се случвали до три пъти седмично. Те продължили да се случват до 1971 година.

Вижте още: Мистерията на плащаницата на Вероника

Според преданието, Светото семейство е отседнало на това място по време на бягството си от Ирод.

За първи път в историята хиляди хора от различни религии и класи са наблюдавали подобен феномен.

Главата на коптската православна църква в Александрия Папа Кирил VI е назначил комисия от високопоставени свещеници и епископи, които да разследват въпроса, начело с епископ Григорий. Папа Кирил VI излиза с официално изявление на 4 май, което потвърждава явленията.

Монахините от Обществото на Светото сърце (международна римокатолическа религиозна конгрегация за жени) също са били свидетели на виденията и са изпратили подробен доклад до Ватикана, в резултат на което на 28 април пристига пратеник, който също вижда явленията и докладва на Папа Павел VI.

Тъй като явлението се случва над коптска църква, Ватиканът оставя разследването на коптските власти.

Богородица в Египет – явления, наблюдавани от над 500 000 души

На 5 май 1968 г. коптският православен Папа Кирил VI одобрява явленията.

Президентът на Египет Гамал Абдел Насер също става свидетел на виденията, които биват заснети не само от фотографи, но и от египетската телевизия.

Полицията води собствено разследване, което обаче не успява да обясни случващото се. Полицаите са претърсили региона в радиус от 30 км и не са открили нещо, което би могло да прожектира изображението. Множеството снимки от независими източници пък доказват, че няма фотографска манипулация на снимките.

Тъй като не е успяло да представи алтернативно обяснение на явленията, египетското правителство е приело, че те са истински.

Някои не са вярвали, че това е Дева Мария. Социолозите Робърт Бартоломей и Ерих Гуд наричат явленията „виден случай на масова истерия“. Според тях, хората са били предразположени от църквата и обществото да очакват, че ще видят в светлините Богородица.

Тези размисли обаче не са в съответствие с фактите, че дори и мюсюлманите са видели и са признали, че това е Богородица. Включително и египетският президент, който пряко допринася за преследванията срещу коптите и евреите от 1952 г. насам.

Освен това има доклади от болниците, че масовото хората са почнали да оздравяват от много тежки болести, като тумор, рак, хронични заболявания, парализи и други.

Едно от най-големите чудеса се е случило на един сляп мюсюлманин, който е стоял сред тълпата. В един момент той проглежда и започва да крещи: „Стана чудо, стана чудо, стана чудо…аз мога да виждам!“. И това се случва пред стотици хора.

Wikipedia