НАСА ще качва астронавтите си на частни суборбитални космически кораби

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „СпейсШипТу“ – „Юнити“ каца успешно след изпитателен атмосферен полет на 1-ви май тази година. Photo credit : Virgin Galactic

21 юни 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Администраторът на НАСА Джим Брайденстайн съобщи в Туитър, че американската космическа агенция ще качва астронавтите си на суборбитални космически кораби. Това е огромна стъпка напред за комерсиалната космонавтика.

Понастоящем в САЩ са в експлоатация два суборбитални космически кораба – „СпейсШипТу“ на Върджин Галактик и „Ню Шепърд“ на Блу Ориджин. „СпейсШипТу“ вече превозва хора в космоса и има два пилотирани космически полета зад себе си – през 2018 и 2019 година, когато общо петима души бяха признати за комерсиални астронавти. „Ню Шепърд“ все още не е извозил човек в космическото пространство, но е летял в безпилотен вариант 12 пъти. 

НАСА отдавна възнамерява да качва астронавти на суборбиталните кораби, но по думите на бившата заместник-администраторка на НАСА Лори Гарвър агенцията е срещала опозиция дори от страна на някои от астронавтите. На запитване, отправено от администратора на КОСМОС БГ Светослав Александров, Гарвър поясни, че основното притеснение е било във връзка със сигурността на космическите кораби. Считало се е, че единствените космически кораби, които са надеждни, са тези, които са разработени в рамките на правителствена програма – дори ако тя е била на правителството на Русия.

Днес очевидно настроението се е променило, защото на 30-ти май СпейсЕкс доказа, че може да изпраща успешно хора в космоса. 

Новината, оповестена от Брайденстайн, бе посрещната въодушевено както от Върджин Галактик, така и от Блу Ориджин. „Фантастична новина и ние аплодираме вашето лидерство затова, че продължавате да укрепвате публично-частните космически партньорства“, бе оповестено на страницата на Блу Ориджин в Туитър. Компанията също така изрази надежда, че ще разшири възможностите астронавтите на НАСА да летят на борда на „Ню Шепърд“.

„Ние сме развълнувани да сме свидетели как ръководството на НАСА в лицето на Джим Брайденстайн предприема следващата стъпка в оползотворяването на комерсиалните суборбитални платформи за своите астронавти“, съобщи на свой ред Върджин Галактик в Туитър.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/