Заради COVID-19 у нас: Връщат маските на закрито

4
558
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки, а сред известните българи с коронавирус вече е и Григор Димитров, заради когото беше отменен тенис турнирът „Адрия тур“

След няколко дни (макар и не последователни) с по над 100 заразени с новия коронавирус, българските власти връщат задължителните маски на закрито. Започва и масов контрол за спазването на противоепидемичните мерки, разхлабени от началото на юни.

На работна среща в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала, а за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъдат спазването на физическа дистанция, дисциплината и стриктната дезинфекция.

В заседанието при министър-председателя участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, членовете на Националния оперативен щаб доц Ангел Кунчев и д-р Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и шефовете на две големи болници: Костадин Ангелов от „Александровска“ и Иван Костов от „Майчин дом“.

През последното денонощие у нас не са отчетени смъртни случаи и броят на починалите остава 199. Новозаразените, установени в първия ден на лятото, 21 юни, са едва 33, но от значително по-малко изследвани проби в неделята – едва 566.

Разпределението по области според настоящия адрес:
Благоевград, Бургас, Пазарджик, Перник, Пловдив – по 1;
Варна – 2;
София-област и София-град – по 6;
Кюстендил – 14.

Потвърдените случаи на COVID-19 към момента са 3905, от тях 1632 – активни. Общият брой на излекуваните лица е 2074, като 47 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.

В болница са 322-ма пациенти, като 13 от тях се лекуват намират в интензивни отделения или клиники. Съгласно Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус в България, са 343.

През последната седмица маските бяха необходими само в обществения транспорт, аптеките и лечебните заведения. Връщането им като задължителен атрибут е в сила от вторник, 23 юни, когато в градския транспорт на столицата се удвояват проверяващите екипи от Общинска полиция.

Миналата седмица са проверени над 700 превозни средства, като са съставени 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола. Личното ми мнение е, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането й по-масово и безкомпромисно, коментира във „Фейсбук“ столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Заради ръста на заразените няма как да бъде възстановена продажбата на билети за градския транспорт от самите водачи. Засега билети ще се продават и от контрольорите, а по-нататък – и в още 200 пункта на Спортния тотализатор и Български пощи.

В петък, 19 юни, в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях девет в интензивно отделение. Днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23, съобщи Фандъкова в понеделник и призова:

„Моля Ви, пазете себе си и Вашите близки. Опасността от заразяване не е отминала. С повече дисциплина можем да се справим!“

Предстои да се вземе решение и за извънредната епидемична обстановка, която трябваше да приключи в края на месеца, но най-вероятно ще бъде удължена.

Сред новозаразените ни сънародници през последните дни са тв водещият Ути Бъчваров, Янаки Стоилов от БСП и Григор Димитров, който този месец се включи в серия демонстрационни тенис турнири в Сърбия и Хърватия, организирани от световния номер 1 Новак Джокович.

След като внезапно прекрати участието си, Гришо се върна в Монако, където се изследвал и дал положителна проба. В неделя той съобщи лично новината в „Инстаграм“, а към снимката си с маска, на болнично легло, написа: „Съжалявам за вредите, които може да съм причинил. Сега съм си вкъщи и се възстановявам. Благодаря ви за подкрепата, пазете се и бъдете здрави.“

„Адрия тур“ трябваше да продължи до 5 юли, но беше отменен след положителната проба на българина, а организаторите посъветваха всеки, който е бил в близък контакт с него повече от 10 минути, да се самоизолира за две седмици и да се свърже с личния си лекар.

Под карантина се поставят и всички контактни от първа линия в родния му Хасково, където тенисистът се прибра за кратко преди дни. Председателката на Областния кризисен щаб – областният управител Стефка Здравкова, уточни, че не се предвижда масово тестване, а проби ще се взимат само на хора със симптоми.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) регистрира най-голям ръст на заразени от новия коронавирус за денонощие – 183 хил. души. Най-много са случаите в Бразилия, САЩ и Индия, но високото равнище на потвърдени случаи в глобален мащаб се обяснява с увеличаване броя на изследваните.

„Можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България и тя изисква мерки, за да бъде прекратена. Степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове. Последния месец мерките са почти изоставени и затова отчитаме по-голям брой регистрирани с COVID-19“, коментира пред БНР епидемиологът д-р Петър Марков, който преподава в Лондонското училище по тропическа медицина. 

Според него мерките трябва да са резултат от следене отблизо на важните епидемични данни и ако се наложи, да бъдат въведени допълнителни изисквания. По думите му:

„Пълно изоставяне на мерките не е препоръчително. Виждаме навсякъде, където мерките се смекчат, че ситуацията се влошава… Носенето на маски в закрити пространства е важен начин за контролиране на инфекцията, а и лесен начин. Дали би било достатъчно – това може да се разбере при следене на епидемията.“

Съветът му е маските да се комбинират и с други мерки, например да се ограничи събирането на много хора на едно място. Избягвайте струпването на хора, спазвайте дистанция, носете маска, мийте ръцете си често, ползвайте гел за дезинфекция, препоръча той и предупреди:

„Няма данни, че силата на вируса е отслабнала. Вирусите не функционират по този начин… Вирусът циркулира и това, че временно сме имали по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, но в България те бяха изоставени… През следващите дни очаквам увеличаване на смъртните случаи.“