Да си вечно на върха: Лео Меси на 33 години

1
123
Добави коментар

На тази дата преди 33 години, в един от големите аржентински градове – Росарио, се ражда Лионел Андрес Меси Кучитини.

Той се запалва към футбола още на четири години, когато играе заедно с по-големите си братя. Дори започва тренировки в местния тим, където баща му е треньор по онова време.

На 7 години Лионел Меси преминава в юношеските формации на далеч по-именития клуб – Нюелс Олд Бойс. Прекарва шест години в отбора, реализира над 500 гола в мачовете на юношеско ниво, което привлича погледите на скаутите.

Най-сериозните проблеми за Меси идват около десетата му годишнина, когато лекарите установяват в организма му хормонален дисбаланс, влияещ на растежа. Професионалната кариера на Меси е застрашена, а лечението му е твърде скъпо за възможностите на семейството.
 

 
Това принуждава Хорхе Меси (бащата на Лео) да замине за Испания, заедно с цялото семейство.

Карлес Рексач, който е директор на скаутите на Барселона, забелязва таланта на младия Меси. След дълго уверяване на ръководството, че привличането му си заслужава, Лионел акостира на тренировъчното игрище на “блаугранас”.

Барселона поема разходите по лечението на Лео Меси, което укрепва тялото и физиката му.

Аржентинецът записва 10 двубоя за третия отбор на Барселона и 22 за дубъла, преди да облече екипа на първия тим.

Меси дебютира в Ла Лига срещу Еспаньол на 16 октомври 2004 г. Оттам насетне всичко е история…

Звездата на Лео изгрява и той се превръща в любимец на милиони фенове. До 33-тия си рожден ден записва 722 мача с фланелката на “блаугранас”, в които реализира 629 гола и прави 270 асистенции.

Аржентинецът печели 6 “Златни топки” (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 г.), 6 пъти “Златната обувка” и носи редица трофеи за своя клуб. Меси триумфира 10 пъти в Примера, 6 пъти в турнира Копа дел Рей и 4 пъти в Шампионска лига. През 2014 г. печели сребърен медал на Световното първенство с Аржентина.

Честит рожден ден, Меси!

Категория: Футболни новини

Тагове:
Лионел Меси