Едва 33 процента от българите си купуват нови четки за зъби

1
139
Добави коментар
clashbade
clashbade

Едва 33 процента от българите си купуват четки за зъби редовно, заяви в ефира на Дарик радио доктор Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз и член на борда на директори на Световната дентална федерация. Една четка задължително трябва да се сменя на 2 месеца, а ако човек е с инфекция – веднага да я изхвърли след употребата. Ники Кънчев го беше поканил за да говорят за извънредното положение в Бългaрия и по света и работата на зъболекарите в условия на карантина. Към техния разговор с полезни съвети за устната хигиена се включи по телефона и Силвия Антанасова, ръководител на отдел „Маркетинг“ на Pierre Fabre Oral Care България.

Българските зъболекари са на ръба на оцеляването и нямат възможност да работят работата си и така да помагат на хората в нужда и в спешност, заяви доктор Шарков. Не достигат основни предпазни средства, облекла, маски. Вие знаете, обясни доктор Шарков, че един съвременен зъболекар изглежда като космонавт на мисия. Ние сме дори стъпка напред от колегите лекари и медици, които които са на предната линия. Ние сме отвъд предната линия, в устата на пациента. 

Към зъболекарския съюз, в който членуват 9500 специалсти има отдавна изграден извънреден щаб, който е изпратил писма с исканията до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на финансите Владислав Горанов, председателят на парламентарната група ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В тези писма се обоснова острата нужда от съпорт за зъболекарите ни и осигуряването на предпазни облекла и маски за тях. 

Това, което от години правим и за нас е дългосрочен проект, е именно обучаването на децата за изграждане на навици за устна хигиена. За съжаление всички училища имаха стоматологичен кабинет, имаше профилактика и обучение. Ние дори използваме актьори и театрални постановки за да стигаме до децата по-лесно и да обясняваме защо е важно да мият зъбките си. Личният пример на нас като родители е една от първите стъпки, които трябва да направим“, каза Силвия Атанасова пред Ники Кънчев.

Чуйте повече от много интересния разговор тук