Вече не е тайна: Това ли е формулата на безсмъртието?

2
216
Добави коментар
seoslav
seoslav

Всеки от нас поне веднъж в живота си се е питал може ли да забави стареенето, как да го направи и до колко усилията му биха се оправдали във времето. Оказва се, че тайната вече е известна. И може би сме на прага на истинска биологична революция: Ние можем да спрем процеса на стареене, не просто да го отложим във времето!

Коренът на проблема или кои процеси предизвикват стареенето

Австралийският професор Дейвид Синклер разглежда старостта като поредната човешка болест. Харвардският специалист, който оглавява центъра за биологични механизми на стареене „Пол Глен“ и е автор на редица книги, е категоричен, че здравето ни на стари години е резултат от начина ни на живот. Този довод натежава с близо 80 процента, когато говорим за физическото състояние. А какво за наследствените дадености? Те имат съвсем скромен принос – едва 20 на сто.

Загубата на информация в нашия епигеном е определяща за стареенето на тялото.

Епигеномът е системата от механизми, която контролира активността на генома, а той от своя страна е кодът, управляващ всички протеини в човешкото тяло. Химични съединения и протеини влизат в състава на епигенома, които се закачат за ДНК, в резултат на което се променят начините на използване на кодираните в клетките инструкции. Всяка клетка има своята специфична функция – ето това отличава една мозъчна, от кожна клетка например.

ДНК-то ни е подложено на атаки от радиация, токсини, вируси, свободни радикали и други влияния, свързани с навиците ни, които водят до своите последствия. Когато клетките се стремят да поправят нанесените вреди, епигеномът не винаги успява да се възстанови в първоначалното си състояние. С течение на времето настъпват и необратимите промени. Клетките ни спират да изпълняват пълноценно своята роля.

На практика загубата на важна информация не се случва в ДНК веригата, а в епигенома ни. Всяка клетка в нашето тяло има една и съща ДНК, но различните типове клетки имат различни епигеноми. Епигеномът е в състояние да включи или изключи различни гени от ДНК.

Идеята е, че когато тялото ни се формира за първи път, епигеномът е този, който определя вида на клетките ни. Според хипотезата на професор Синклер, с годините ние губим информацията, която се съдържа в епигенома. „Клетките се обезличават, изчезва тяхната идентичност. Те започват да забравят каква е тяхната задача, не могат да прочетат правилно гените“, казва ученият.

Оказва се, че можем с абсолютна точност да разберем биологичната си възраст, благодарение на часовника на Хорват, наречен на името на неговия създател д-р Стив Хорват. Достатъчно е да бъде анализирана проба и епигенетичния часовник изчислява всичко останало, той предвижда и самата продължителност на живота.

„Аз съм на 50+ сега, но можеше биологически да съм на 60, но промених живота си и тестът показа, че съм биологически на 31 в момента“, споделя професор Синклер.

Как да рестартираме и да привлечем времето на наша страна

Процесът по забавяне на стареенето може да бъде стартиран с помощта на комплексни мерки. Те влизат в мечтаната от всички формула на младостта, или по-смелото й определение като формула на безсмъртието. Проф. Синклер е убеден, че тя може да постигне целта си при кое да е човешко същество, стига да е готов да излезе от зоната си на комфорт.

Той самият е живото доказателство, че изглежда видимо доста по-млад, отколкото е реалната му възраст всъщност (51 г.). Дали това обаче е достатъчно да се твърди, че биологичните му години са значително по-малко? Въпреки медицинските сведения в тази посока, които потвърждават положителния ефект от описаните средства и методи, най-добрият съдник ще бъде времето. Може би децата, които са родени днес, ще получат шанса да доживеят поне до 100-150 години в отлично здраве, а може би някои от нас ще успеят да удължат живота си до повече от век?

Дейвид Синклер счита, че тайната за спиране на процеса на стареене, е разгадана.

За да активираме собствените механизми на организма си, трябва да държим тялото си в ситуация на умерен стрес. Но не става дума за напрежението, с което се сблъскваме всекидневно, преследвайки всички онези задачи в препълнения ни график. Става въпроса за биологичен стрес, който се изразява в по-малко калории, повече физически упражнения, подлагане на температурни шокове като студени душове и сауна.

Когато сме изправени пред подобен биологичен стрес, в нас се активират гени, които могат да ни осигурят дълголетие. Молекули като NMN имат свойството да задействат процеси, които водят до възстановяване на епигенома. Учените са открили начин да имитират състояния в тялото, но без да изпитаме дискомфорт, като този характерен при гладуване например.      

Ето как изглежда синтезирана цялата формула за дълъг и здрав живот:

Избягване на фактори, които увреждат ДНК – Такива могат да бъдат рентгеновите лъчи, различни химични съединения под формата на токсини, вируси.
Температурни шокове – Хидротерапията с редуване на топли и студени душове е стара практика за поддържане и оптимизиране на възможностите на тялото да се самовъзстановява; Ледени душове и крио-камери се използват от много професионални спортисти за по-добро възстановяване, а в скандинавските страни сауната е доказала положителния си ефект над здравето и дълголетието. Всичко това има редица ползи, както за сърдечно-съдовата система, така и за нервната, имунната система, мускулния тонус и др.
По-малки порции – Не става въпрос за гладуване, което ще ви лиши от важни хранителни вещества а по-скоро да консумирате с мярка. Спрете храненето, когато усетите ситост и избягвайте преяждане.
Периодично гладуване 16/8 – Нов прочит на древната практика за постене. 16/8 фастинг е лесно постижим, не създава излишни затруднения за планирането на деня и води не само до отслабване, но и до подобряване на цялостното здраве. Затова през последните години се превърна в един от най-популярните начини за периодично гладуване.
Намалете храните от животински произход – д-р Синклер например, консумира месо само след физическо натоварване. Така намаляте значително приема на разклонени аминокиселини, които ускоряват процеса на стареене.
Физическа активност по възможност всеки ден – Сутрин на гладно и с висок интензитет за поне 10-15 минути. Това са така наречените HIT тренировки (интервално кардио за постигане на натоварване при 70-85% от максималния сърдечен пулс).
Аспирин – 80-85 мг на ден.
NMN (никотинамид мононуклеотид) – 1000 мг на ден – Добавката се намира и в натурална форма в авокадо, броколи и редица други зеленчуци, но в прекалено малки количества. При опити с мишки, приемалите NMN, се оказали с по-здрави клетки и мускулна тъкан. Дейвид Синклер я изтъква като фаворит, когато търсим издръжливост и премахване на умората в тялото, тъй като добавката представлява почти чиста клетъчна енергия.
Ресвератрол – 1000 мг на ден – Вид естествен фенол и фитоалексин, който се взима от няколко вида растения и от плодове като червеното грозде. Ефектите на ресвератрола включват анти-застаряващи, противоракови, противовъзпалителни и намаляващи кръвната захар свойства. Препоръките са да се приема със зехтин или маслини, които съдържат мазнини, за да се абсорбира максимално от организма.
Метформин – Препаратът се назначава по лекарско предписание и цели да подобри инсулиновата чувствителност. За това се използва и за лечение на диабет тип 2. Възможни са странични ефекти.  Консултирайте се с вашия ендокринолог за евентуалната нужда от прием на препарат със съдържание на метформин. Не предприемайте самолечение.
Магнезий – минералът, който се среща в най-големи количества в човешкото тяло и е ключов за всички метаболитни процеси.  
Повече зеленчуци – броколи, червено зеле, карфиол, брюкселско зеле и т.н..
30-45 минути излагане на умерено слънце – източник на витамин D за подпомагане на имунната система.

Обобщено, формулата е всичко, което създава умерени предизвикателства за тялото. Упражнения, гладуване, студена стая, сауна и т.н. са способи, активиращи механизмите ни за възстановяване и увеличаващи нивата на коензима никотинамид аденин динуклеотид (НАД+), без който стареенето настъпва по-рано, отколкото ни се иска, защото той е незаменим компонент в клетъчните процеси и поддържа правилното функциониране на митохондриите (клетъчните енергийни фабрики).

Ще продължаваме да ви държим в течение с всички новости по темата, както и ви предлагаме хранителните добавки от формулата за дълъг и здрав живот на професор Синклер, на адрес https://vitaespan.com/bg.

Източник:

Публикация с рекламно-информационен характер, предоставена от екипа на Vitae Span.