УСПЕХ: Корабът Юнити извърши втория си планиращ полет от космодрума Ню Мексико!

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от вчерашния успешен полет. Photo credit : Virgin Galactic

26 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 25-ти юни, космическият кораб „Юнити“ от серията „СпейсШипТу“ на частната компания Върджин Галактик изпълни успешно своя втори планиращ полет от новия космодрум в Ню Мексико, САЩ. 

С това приключва първият етап от тестовата програма на Ню Мексико. Оттук насетне корабът отново ще запалва ракетния си двигател и в близко бъдеще пак ще извежда хора в космоса! 

Напомням на читателите, че „Юнити“ летя на две космически мисии през 2018 и 2019 г. и общо петима души станаха комерисиални астронавти. 

Да се върнем обаче на вчерашния полет. „Юнити“ бе управляван от Марк Стъки и Майкъл Масучи – двама пилоти, вече летяли в космоса по време на една от двете гореспоменати експедиции. Самолетът-носител „Ийв“ пък бе пилотиран от Никола Песил и СиДжей Стъркоу. Корабът бе изведен на височина 15 километра, след което се отдели от „Ийв“ и макар и да не запали ракетния си двигател, той достигна до скорост 0.85 маха. Събрани са ценни данни, които ще позволят на екипите да възобновят космическите изстрелвания, този път от новия космодрум.

Полетът бе проведен при спазването на строги мерки срещу разпространението на COVID-19, като наземните екипи спазваха социална дистанция и носиха маски. 

Върджин Галактик не се наема да оповести кога да очакваме дебютният ракетен полет от Ню Мексико. Първо екипите ще трябва да анализират събраните данни и да инспектират щателно всички системи на самолета-носител и на кораба. 

За повече информация: Върджин Галактик

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/