Цветан Цветанов напусна ГЕРБ с критики, Борисов го нареди сред опонентите си

1
433
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Става въпрос за нахлуване в личното пространство, което е недопустимо и представлява риск за живота на премиера, коментира президентът Радев по повод снимката на спящия Бойко Борисов, която определи като „най-смущаваща и тревожна“

Година след скандала „Апартамент-гейт“, който го принуди да напусне Народното събрание и да освободи ръководните постове в ГЕРБ, оставайки само редови член, съоснователят и първи председател на партията Цветан Цветанов подаде заявление за напускане пред първичната структура в столичния район „Изгрев“.

Бившата дясна ръка на Бойко Борисов илюстрира това със снимка във „Фейсбук“ профила си, придружена от дълъг критичен постинг за състоянието на формацията, на която в края на 2006 г. стана учредител. 

„Напускам партията, за чието създаване и укрепване съм работил дълго и усилено, убедено и безрезервно. Работата ми сред хората от тази партия през изминалите години изпълваше живота ми със смисъл и удовлетворение. От ГЕРБ тръгваше оптимизмът ми за бъдещето на страната, а хората, които срещах ежедневно, ми даваха безценното за всеки политик усещане за добре свършена работа и перспектива. Благодарен съм“, спомня си Цветанов и продължава:

„От известно време обаче членството в ГЕРБ не е повод за гордост – нито за мен, нито за немалко други членове на партията. Някои неблагоприятни тенденции в управлението на страната и на партията, доведоха до това, че в крайна сметка беше надскочен дори моят висок „праг на търпимост“.

Оставайки редови член на партията, нямаше как да бъда продуктивен коректив на случващото се, а опитите ми да споделям мнения и позиции за съжаление останаха преди всичко медийни изяви. В същото време не съм загубил чувствителност за процесите в партията.

Напускам ГЕРБ, защото съм от хората, които имат енергия и хъс да изграждат. Не искам да виждам как граденото и с моите усилия отива по дяволите и как в партията постепенно намират място

страх, подмазвачество, интригантство и посредственост“

Бившият председател на националния предизборен щаб критикува ГЕРБ и за това, че все по-малко се вслушва в членовете си. По думите му това се видяло на местния вот миналата есен:

„Там, където ръководството на партията игра срещу волята на местните структури, не последва нищо добро. Иначе инерцията от добрата работа на много от кметовете ни беше толкова силна, че успя да изнесе до голяма степен битката за престиж на управляващите“, категоричен е Цветанов.

Според него „все по-ясно става и това, че на хоризонта пред ГЕРБ няма дългосрочни цели, които да обединяват и мобилизират националния ресурс. Работи се на ремонтен график, на парче, на приливи и отливи, като често хората виждат зад всичко това и персонални мотиви“.

Той признава, че: „Като редови член на партията, какъвто бях до днес, аз не намирам в себе си повече сили безгласно да понасям разочарованието и болката на много от онези, които лично съм агитирал и ангажирал с политиките на ГЕРБ. Не мога да отговоря на въпросите им, нито пък мога да остана глух за критиките им.“

В публикацията си в социалната мрежа Цветан Цветанов допълва:

„Сбъркаха онези, които допускаха, че няма да ми е комфортно на „скамейката“ на редовите членове в партията. Защото съм от политиците, които не предават каузите, дори когато им става все по-трудно да ги защитават.

Дълго и безпардонно се спекулираше с моята лоялност. Всеки, който ме познава, знае, че това е най-малко укоримата ми страна. Защото е всеизвестно, че аз никого не съм предавал.

Лишено от логика е допускането, че бих бил нелоялен към партията и хората, които са ми донесли толкова много удовлетворение като политик.

Оттук нататък предателство от моя страна би било само едно – ако остана член на ГЕРБ. Предателство спрямо моя труд, спрямо политическите ми принципи и спрямо онези, които са ми се доверявали.

Днешният ден за мен е несравнимо по-тежък от времето преди година, когато напуснах заеманите постове. И тогава, и сега обаче аз сам вземам своите решения. Мисля, че като човек съм

искрен и открит, лоялен, последователен и предвидим

Всеки, който ме познава, знае, че не тая в себе си обиди и не страдам от болни амбиции. Разбирам политиката не като територия за лични отмъщения, а като състезание за доверието на хората, водено от отговорни и смели играчи.

Не искам да гледам как ГЕРБ вече не води онзи вътрешен живот, който дълги години осигуряваше изборни победи на партията и добро самочувствие на структурите. Не искам да гледам как членовете на ГЕРБ се свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина.

И още – не мога да приема, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики. Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения.“ 

Това вече не е партията, с която дълги години бях свързан, заключава Цветан Цветанов, от когото се очаква да основе своя политическа формация.

По-късно същия ден името му бе наредено от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов сред техните опоненти като президента Румен Радев, тв водещия Слави Трифонов, бившия омбудсман Мая Манолова.

В партийната централа министър-председателят даде близо едночасов брифинг, докато зад него стояха емблематични лица от актива на ГЕРБ и управлението на страната.

Формалният повод за пресконференцията бяха негови снимки, направени в спалнята му, докато спи, заради които Националната служба за охрана (НСО) започва вътрешна проверка.

Нашите политически противници удариха дъното, коментира Борисов, убеден, че това е атака, мотивирана от реализацията на геостратегически проекти. Той подозирал, че зад това стои президентът Румен Радев – но може да е замесен и бившият му заместник в партията.

„Целта им е да се убие флагманът и да се разпилее ГЕРБ през Цветанов, втори, трети и т.н. И те не жалят нито сили, нито пари. Първо, това са президентът, БСП, Цветанов, Манолова, Слави Трифонов, и всички БСП-та и подземни кълбета, готови да се прегърнат с всеки, само не и с ГЕРБ“, каза министър-председателят, цитиран от БНР.

По думите му Радев го следял с дрон, а целта на подобни действия била „да ни смачкат – психически, а след това и физически“.

Коментарът на държавния глава дойде на следващия ден. Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел, категоричен беше Румен Радев.

Той определи брифинга като очевиден „опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре този скандал да се превръща в някакъв фарс“. По думите му „никой не може да дискредитира правителството, освен самото то“, а най-голямата заплаха за кабинета в момента бил самият Борисов – с нещата, които говорел, и със своето поведение. 

„Управлявал съм и самолети, и дронове, но моят дрон явно е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента явно има опит да се отклони вниманието на обществото от въпроса, дали снимките с министър-председателя са манипулация и постановка, дали записът е монтаж“, каза още Радев пред журналисти.

Той окачестви като „крайно недостойно“ отново да се лепят петна по НСО. Екипите, които охраняват премиера, президента и председателя на Народното събрание, са готвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират и да им правят постановки, категоричен беше президентът и уточни: 

„НСО обаче охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Затова не е лошо премиерът да си направи преценка за кръга от свои познати, които допуска при себе си.“

За Радев е налице опит да се отклони вниманието от големия въпрос, а именно дали фотосите с участието на премиера са манипулация и постановка – и също така дали записът, разпространен миналата седмица, е монтаж.

Като най-смущаваща и тревожна президентът определи снимката на спящия министър-председател, тъй като става въпрос за нахлуване в личното пространство, което е недопустимо и представлява риск за живота на премиера.