Проф. Кантарджиев: Може да минем границата от 160 болни на ден

11
315
Добави коментар
versai
versai

Проф. Кантарджиев: Може да минем границата от 160 болни на ден

„През последните дни се доказа, че когато водим нормален разговор вероятността да се заразим е много, много, много малка, защото обикновено безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или дори няма такъв”. Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев Проф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия – София през 1981 г., като в предаването „Неделята“ по Нова телевизия.

„Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо или пее. Тогава, дори при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази”, каза той.

112 са новите случаи на COVID-19 у нас

„За съжаление и в други държави, особено на Балканите, има повишаване на случаите на заразени с COVID-19. Анализът, който си направих показва, че това се дължи не толкова на разхлабване на мерките, колкото на това, че си помислихме, че хората вече знаят точно какво да правя и няма да се юрнат да се събират. За съжаление емоцията взе превес в последните две седмици”, коментира проф. Тодор Кантарджиев Проф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия – София през 1981 г., като. И допълни: „Надявам се, че хората ще разберат, че трябва да избягват да се събират на закрито, както и да носят маски на закрито”.

По думите му през следващите дни можем да очакваме броят на заразените у нас да се повиши. „Може да минем границата от 160 болни на ден“, предупреди Кантарджиев.

Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори: „У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват“.

„Ще се осигури по-строг контрол в заведенията. Разумните хора няма да ходят на нощните барове и да се събират на закрито. Поведението на запалянковците по мачовете е рисково, защото там се вика и пее“, допълни той.

„Слънцето не ликвидира вируса, но рязко намалява неговата циркулация. То ще намали до минимум тази циркулация. Трябваше да внимаваме още две седмици и да не правим сватби и религиозни срещи“, коментира още професорът.