Исторически момент: Блу Ориджин достави първия ракетен двигател BE-4 за ракетата Вулкан!

1
118
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката – двигателят „BE-4“, който пристигна във фабриката на ЮЛА в Дикейтър, Алабама, САЩ. Credit : Blue Origin/ULA

1 юли 2020 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Това е втората най-голяма новина с геополитическо значение за 2020-та година!

Първата, естествено, бе успешното изстрелване на кораба „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на 30-ти май, благодарение на което САЩ скъса със зависимостта си от Русия за превоз на астронавти до МКС. 

Днес Юнайтед Лонч Алайънс оповести, че компанията Блу Ориджин е доставила първия американски двигател „BE-4“ във фабриката на ЮЛА в Дикейтър, Алабама. Тези двигатели ще се използват на ракетите „Вулкан“, които са създадени, за да заменят ракетите „Атлас 5“, притежаващи построени в Русия двигатели „РД-180“.

ЮЛА също така потвърди, че дебютното изстрелване на „Вулкан“ остава насрочено за 2021-ва година. Тогава към Луната ще бъде изпратен спускаемият апарат „Перегрин“ на частната компания Астроботик.

За разлика от „РД-180“, които работят с керосин и кислород, „BE-4“ са метаново-кислородни ракетни двигатели. Всяка ракета „Вулкан“ ще е оборудвана с общо два двигателя „BE-4“ на първата степен.

Блу Ориджин възнамерява да използва двигателите и на собствените си ракети „Ню Глен“. Всяка ракета „Ню Глен“ ще има седем двигателя на първата степен. 

Докато „Ню Глен“ ще притежава изцяло възвръщаема първа степен, подобна на ракетата „Ню Шепърд“ на Блу Ориджин и на „Фолкън 9“ на СпейсЕкс, ЮЛА има друга стратегия за „Вулкан“. Първите степени на „Вулкан“ ще са невъзвръщаеми, но двигателите ще бъдат прибирани посредством парашути. Според Тори Бруно, президента на ЮЛА, двигателите са най-скъпият компонент от ракетата и не е икономически изгодно да се прибират цели степени.

Дали е той прав или Илон Мъск, бъдещето ще покаже. Колкото повече конкуренция има, толкова по-добре!

Източник: ЮЛА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/