Може ли куркуминът да забави растежа на рака?

1
170
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Един кратък отговор на този въпрос дава лекар от Мейо Клиник в САЩ.

Директния отговор на този въпрос към днешна дата е: Не

Понастоящем няма достатъчно доказателства, които да препоръчват използването на куркумин за предотвратяване или лечение на рак, но изследванията в тази област, продължават.

Куркуминът е вещество, което се намира в куркумата. Той отдавна се използва в азиатската медицина за лечение на различни заболявания. Сега някои  изследвания предполагат, че куркуминът може да помогне за предотвратяването на рака или до за лечението му.

Можете да научите още за куркумина ТУК:

Има ли куркумата противоракови свойства?

Смята се, че куркуминът има антиоксидантни свойства, което означава, че може да намалява възпалението. Това негово свойство се изследва заради факта, че възпалението играе роля при възникването на раковите заболявания.

Лабораторните, както и върху животни изследвания предполагат, че куркуминът може да предотврати рака, като забави разпространението му.

Също така и да направи химиотерапията по-ефективна като предпазва здравите клетки от увреждане при лъчетерапията.

Проучванията на куркумина при хора все още са в ранните си етапи. Провеждат се клинични проучвания за изследване му като начин за предотвратяване на рак при хора  с предракови заболявания, а също така и като средство при лечението симптоми, които са причинени от лечение на рак.

Изследванията продължават и в момента няма достатъчно доказателства, които да препоръчват куркумина под каквато и да е форма за лечение на рак.

Източник на информация:

1.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/curcumin/faq-20057858?fbclid=IwAR0Rn3pAS-H5pJb-0cUibRmWCT6eCohLUk4J6R0z6zmxK4Si7tnv6WKTg2