Американският космически телескоп Тес установи две лета и две зими на новооткрита планета!

1
84
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: планетата KELT-9 b. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA)

3 юли 2020 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Нека да е лято! Горещините у нас вече започнаха и сега е времето да им се порадваме, защото знаем – едно лято никога не стига. Какво ще кажете за две? Това на Земята е невъзможно, но е реалност на странната планета KELT-9b.

Откритието е направено посредством космическия телескоп на НАСА „Тес“, който в периода между 18 юли и 19 септември 2019 г. наблюдава общо 27 пасажа на планетата пред нейната звезда. Резултатите от проучванията са публикувани на 5 юни 2020 г. в научното списание The Astronomical Journal. 

Планетата KELT-9b е 1.8 пъти по-голяма от Юпитер и се намира на 670 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Тя представлява газов гигант и е винаги обърната с едната си страна към своята звезда, което означава, че там цари вечен ден, а на срещуположната страна е вечна нощ. Планетата прави една обиколка около звездата си само за 36 часа – толкова продължава една местна година.

KELT-9b получава 44 000 пъти повече енергия от звездата си в сравнение с тази, която получава нашата Земя от Слънцето. Поради това температурите от дневната страна надхвърлят 4 300 °C – т.е. планетата е даже по-гореща от някои звезди! Интензивното нагряване е причина атмосферата буквално да се изпарява и да отлита в космоса.

Звездата, около която обикаля планетата, е също много особена – тя е два пъти по-голяма от Слънцето и с 56% по-гореща от него. Но тя също така се върти около оста си 38 пъти по-бързо от Слънцето – поради този факт звездата е сплескана откъм полюсите и е издута откъм екватора. Така полюсите са по-нагрети и по-ярки, докато екваториалният регион е по-хладен и по-блед. Нещо повече, разликата между температурите на полюсите и на екватора е от порядъка на 800 °C.

И ето какво се случва: с всяка обиколка около звездата, KELT-9b е подложена на различни условия. Планетата се нагрява всеки път, когато премине над северния или южния полюс, и се охлажда, прекосявайки ширините. Така се наблюдават две лета и две зими в рамките на всяка една година, но тъй като годината е само 36 часа, продължителността на един сезон е около 9 часа. 

Безспорно KELT-9b е много интересен свят, който ще бъде проучван и занапред! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/