10 странни мистерии, от които ще ви побият тръпки

1
116
Добави коментар
setlans
setlans

Светът е изпълнен с мистерии, но само някои от тях могат да ви накарат да настръхнете. Днес сме подбрали за вас 10 странни мистерии, от които ще ви побият тръпки.

Преди това обаче разгледайте статията ни за „10 шокиращи и странни мистерии, които може би никога няма да бъдат разгадани“.

1. Лицата от Белмез

Странните човешки лица започват да се появяват на 23 август 1971 г., когато Мария Гомес Камара – съпруга на Хуан Перейра и домакиня – се оплаква, че човешко лице се е образувало върху бетонния под в кухнята ѝ. Съпругът ѝ унищожил изображението с кирка, но то се появило отново. Кметът на Белмез забранил унищожаването на изображението,като вместо това изпратил хора, които отрязали парчето бетон с изображението и го взели за проучване.

През следващите 30 години, семейство Перейра твърди, че лицата продължавали да се появяват и били различни – ту мъжки, ту женски, всички с различни форми и размери. Знае се, че преди да се построи къщата, това място е било гробище. Именно заради това, екип от хора разкопали под кухнята и открили човешки останки, които след това били погребани както трябва.

Много хора твърдят, че тези лица са фалшиви и са рисувани от семейството, но нито едно изследване и досега не успява до докаже това.

2. „La Mancha Negra“ или „Черното петно“

„La Mancha Negra“ или „Черното петно“ е мистериозно черно вещество, което се просмуква от пътищата в Каракас, Венецуела. За пръв път се появява през 1986 г. Оттогава тази мистериозно черна субстанция е причина смъртта на повече от 1800 души и множество други пътни инциденти.

След две десетилетия на проучвания и изразходване на милиони долари за идентифициране на веществото и неговия произход, няма окончателно обяснение, което да отговори на множеството въпроси.

3. Близначките Полок

През 1957 г. при трагична автомобилна катастрофа загиват две сестри – Джоана на 11 и Жаклин на 6 години. Година по-късно, майка им ражда близнаци – Дженифър и Джилиан. Тогава нещата започват да стават странни. По-малката близначка, Дженифър, е имала същите белези и родилни петна, като тези на Жаклин, по-малката починалата сестричка. Сестрите са започнали да искат играчки, принадлежащи на починалите им сестри, за които не са знаели.

Един ден и двете деца са заявили, че искат да отидат в парк, в който никога не са били досега (но Джоана и Жаклин са били). В един случай, майка им ги е наблюдавала как играят игра, в която Дженифър е лежала на пода с глава върху скута на Джилиан, като се е преструвала, че умира. Сестра ѝ казала: „От очите ти излиза кръв. Това е мястото, където колата те е ударила“. Странното е, че родителите им никога не са обсъждали инцидента с тях.

Според психолога д-р Иън Стивънсън, най-вероятното обяснение е, че починалите сестрички са се преродили в новите близнаци. След 5-годишна възраст и двете деца са спрели да показват признаци, че са свързани със загиналите си сестри. Това в света на духовното се счита за нормално.

4. Момичето фантом © Krasnoyarsk Regional Museum

По време на цифровизацията на поредица от снимки, датиращи от преди 100 години, работници в Регионалния музей на Красноярск в Сибир откриха нещо много любопитно – малко момиченце, което мистериозно се появява в над 20 различни снимки и негативи.

Момиченцето е винаги облечено в бяло, стои в една и съща поза и гледа така, сякаш няма никакво желание да бъде снимано. Освен това, позицията ѝ в снимките е много странна. И докато роклята и ботушите ѝ се сменят, изражението ѝ остава същото.

Основната теория е, че момиченцето най-вероятно е дъщеря на фотографа, но никой не може да потвърди това. Управата на музея все още търси документи, които да разкрият самоличността на момичето, което се е превърнало в символ на града.

5. Случаят „Дятлов“

Най-вероятно вече сте чували за този случай, но няма как да го пропуснем, имайки предвид странната смърт на студентите.

На 31 януари 1959 година, Игор Дятлов повежда осем свои състуденти от Уралския държавен технически университет, на експедиция в планината Холатчахль. Въпреки че всички са опитни планинари, те никога повече няма да бъдат видени живи.

Какво се е случило с тях, вижте в статията ни: „10 от най-необичайните смъртни случаи“.

6. Човешката душа

През 1901 година, доктор на име Дънкан Макдугъл се е опитал да докаже съществуването на човешката душа. За да направи това, той измерил теглото на няколко неизлечимо болни хора преди и в момента на смъртта им.

Експериментът му е включвал 6 пациенти, като всички са загубили тегло в момента на смъртта си. Средната загуба на тегло е била 21 грама. И до днес се счита, че човешката душа тежи 21 грама, но дали е така, не знаем.

7. Изчезването на Боинг 727 RuthAS – Own work, CC BY 3.0, Link

На 25 май 2003 г., самолет Боинг 727 бива откраднат от летището в Ангола. Самолетът излита без разрешение и без светлини и никога повече не е видян.

Изчезването му предизвиква глобално издирване от Федералното бюро за разследвания на САЩ и Централното разузнавателно управление. От самолетът няма и следа. Смята се, че на борда са били двама мъже – американският пилот Бен Падила и Джон Мутанту – механик от Конго.

След трудно излитане, самолетът се е насочил на югозапад над Атлантическия океан и е изчезнал без следа. Преди инцидента, самолетът е бил пълен с 53 000 литра гориво, което му е осигурило обсег от около 2400 км. Нито самолетът, нито двамата мъже са видени оттогава, остатъци от самолета няма и в океана.

8. Трагедията със семейство Содър

На 24 декември 1945 година, пожар унищожава дома на семейство Содър, който се намира във Файетвил, Западна Вирджиния, САЩ. По това време в къщата са били бащата Джордж, майката Джени и девет от десетте им деца. По време на пожара, родителите успяват да спасят четири от деветте деца. Тук нещата стават много странни. Телата на останалите 5 деца никога не са открити.

Официалната версия е, че от телата не са останали кости, заради пожара, но това не е възможно, защото пожарът е продължил не повече от 45 минути, а останки от човешки тела се откриват дори след двучасова кремация.

До смъртта си, семейството смята, че децата са отвлечени, защото бащата е критикувал Мусолини. Важно е да се отбележи, че преди това, семейството е получавало заплахи, но как точно са изчезнали цели 5 деца и то без следа?

9. Изчезването на Фредерик Валентич © Lucy Dark

На 21 октомври 1978 г., по време на полет от Мелбърн, изчезва 20-годишният Фредерик Валентич. Преди изчезването си, той докладва, че огромен метален сферичен обект се носи над самолета му.

От въздушния контрол го уверяват, че над него няма нищо. След кратък разговор, в който Валентич обяснява какво се случва, се чува звук на режещ метал и връзката прекъсва. Фредерик изчезва.

Медиите бързо създават фалшива история, че момчето е било толкова обсебено от извънземните и НЛО-тата, че това е довело до смъртта му.

10. Изчезването на Боби Дънбар

На 23 август 1912 г., семейство Дънбар са на риболов на езерото Суейзи. По време на излета, Боби Дънбар, син на Пърси и Леси Дънбар, изчезва. Детето е само на 4 годинки. След 8 месеца търсене, полицията залавя Уилям Уолтърс с дете, което прилича на Боби. Той обяснява, че това е детето на жена, която работи за неговото семейство и че има позволението ѝ да го разхожда. Джулия Андерсън, майката, потвърждава думите на Уилям, но въпреки това той е арестуван.

Дънбар разпознават детето си и го взимат, въпреки че Джулия твърди, че това е нейното дете. Проблемът е, че Джулия е била бедна и не е можела да си позволи адвокат. И двете семейства продължават животите си, въпреки трудностите, особено за Андерсън.

След повече от 90 години, част от мистерията се разкрива. ДНК тестове доказват, че момчето, което Дънбар са припознали за свое, всъщност не е. Това наистина е бил синът на Андерсън. Останалата част от мистерията остава неразгадана – какво се е случило с истинският Боби Дънбар?

mysteriesrunsolved