Physio Be Active | Кинезитерапия | Физиотерапия | Дископатия

10
220
Добави коментар

Дископатия обединява различни по степен и локализация увреждания на гръбначния стълб. В повечето случай се дължи на дегенеративни и по-рядко на травматични изменения на изглаждащите го прешлени. Съвременнит начин на живот определя категорична тенденция към нарастване на честотата на дископатиите и спад на възрастта на засегнатите. Все повече млади хора се оплакват от болки в гърба, врата и кръста. Те се провокират от натоварване, рязко движение, вдигане на тежест, простуда, както и от тежка физическа активност или липсата на такава и не на последно място наднормено тегло.

Строеж и функция на гръбначния стълб

Гръбнакът е гениална, ненадмината творба на природата. Има S-образна форма и се състой от 7 шийни, 12 гръдни, 5 поясни прешлена и завършва с кръсцова и опашна кост, които са сраснали в една неподвижна кост. Съставен е от твърди костни сегменти – прешлени и еластични променящи формата си междупрешленови дискове. Те са своеобразни амортисьори, които разделят прешлените един от друг и поемат натоварванията. Отделните прешлени са свързани помежду си със стави, които правят гръбнака подвижен. Благодарение на този строеж от анатомични структури, гръбнака притежава свойствата: здравина, еластичност и подвижност.Здравия гръб поддържа цялото тяло.Това става възможно благодарение на трите естествени извивки, които се поддържат от здрави и еластични мускули.

Често срещани проблеми

Когато всички гореизброени елементи са здрави гърбът може да изпълнява своите функции без да изпитвате болка. Най-често срещаните проблеми на гръбнака са свързани с междупрешленовите дискове. Дисковете са подложки, образувани от мека тъкан, разположени между прешлените.Те могат да се издуят, спукат, разкъсат или износят с напредване на възрастта . Когато това се случи, дисковете не могат да уплътняват прешлените, натоварването се разпределя небалансирано и това може да доведе до болки в областта на гърба и изтръпвания и слабост по крайниците.

разкъсан фиброзен пръстен. Междупрешленен диск се състои от пихтиесто ядно и фиброзен пръстен, който го огражда. Внезапни, резки движения, могат да доведат до нарушаване на неговата цялост, както и до разтягани на мускули и ставни връзки. Нервните окончания, разположени в тези структури, реагират и провокират болкови синдром.изпъкнал диск – в резултат на пристискани.е от съседни структури,част от фиброзния пръстен може да изпъкне и да притисне гръбначните нерви и да причини локална болка, както и изтръпвания по крайниците.скъсване на фиброзния пръстен. Това е състояние известно още като дискова херния. При него фиброзният диск разкъсан, позволявайки на пихтиестото ядро да излезе, притискайки механично и дразнейки химично нервни структури. Налице е болка, локален спазъм на мускулатурата. С напредване на времето се появява изтръпване, слабост на крайниците.спондилоза – при износването на дисковете и ставите ,с времето започват да се образуват шипове, които могат да дразнят нерви структури. Диагностика и лечение на дископатия

При поява на болки и дискомфорт в областта на гърба е необходимо да преминете през медицински преглед.Той включва снемане на подробна анамнеза, определяне на неврологичния статус и диагностични изследвания като рентгенова снимка,ядрено-магнитен резонанс и електромиография. Това ще помогне на лекаря – невролог да постави точната диагноза, да проведе правилно медикаментозно лечение и да даде насоченост за физио и кинезитерапевтични процедури. След медикаментозно овладяване на острата фаза кинезитерапевта цели изготвяне на програма от лечебна гимнастика за туширане на болката и подобряване на статиката. Това ще спомогне за укрепване на мускулатурата, необходима за поддържане на естествените извивки на гръбнака и ще гарантира правилно разпределяне на натоварването. Неправилното и късно лечение може да доведе до хронифициране на болката и задълбочаване на проблема.

Съвети за здрав гръб правете укрепващи за гръбнака упражнения. Липсата на физическа активност,може да окаже отрицателно въздействие въху стойката и биомеханиката на тялото, нарушавайки естествените извивки на гръбнака и оттам претоварването на определени негови сегменти.наднормено тегло. Наднорменото тегло увеличава в предно-задна позиция извивките на гръбнака, което въвлича често таза и долните крайници, задълбочавайки проблема.напрежение и емоционален стрес. Емоционален стрес произтичащ от забързаното ни ежедневие, често може да доведе до рефлекторен мускулен спазъм и да отключи болкова симптоматика.неправилно хранене и вредни навици.Необходимо е да поддържате правилен начин на живот, влючващ здравословно хранене, сън и разходки сред природата. Това ще ви гарантира по-общо добро здраве и ще укрепи опорно-двигателния апарат.Лоша биомеханика. Ако страдате от болки в гърба, започнете да следите за вредни двигателни паразитни навици, които могат да провокират появата на вашите проблеми. Елиминирайте продължителното седене или стоене прав. Балансирайте между почивка и движение. Вслушвайте се в нуждите на тялото си.