Сезонни плодове – всичко, което трябва да знаете

1
159
Добави коментар
svetla58
svetla58

Всички обичаме летните плодове и сме готови да ги ядем в не малки количества. Ягоди, малини, череши, праскови, кайсии – те винаги присъстват през лятото във вашия хладилник. Но замисляли ли сте се какви са предимствата на всеки конкретен плод? В тази статия ще ви кажем всичко, което трябва да знаете.

Ягоди

Те съдържат витамини А, С, РР, В, Е, К, каротеноиди, пектин, фибри, полезни органични киселини – фолиева , ябълчена, лимонена, пантотенова – както и  микроелементи като магнезий, цинк, натрий, желязо, калций, мед. Благодарение на този богат витаминен коктейл ягодите оказват благоприятен ефект върху цялото тяло.

Нещо, което е изненадващо за мнозина  – ягодите имат повече витамин С отколкото цитрусовите плодове. Също така е интересно, че количеството на витамин С в ягодите се влияе от начина, по който се съхраняват- затова е важно да се съхраняват в хладилник.

За сърце. Според миналогодишно проучване антоцианините, съдържащи се в ягодите, предотвратяват риска от сърдечен удар.

За кръвоносните съдове. Ягодите съдържат флавоноид кверцетин – естествено противовъзпалително средство. Също така екстрактът от ягоди активира протеина Nrf2 в организма, стимулирайки антиоксиданти и понижавайки липидите и холестерола в кръвта.

За фигура. Освен всички предимства на горския плод, разбира се, не може да пропуснем и ниското му съдържание на калории. 100 грама ягоди съдържат само 33 калории, благодарение на които те могат да бъдат прекрасен заместител на десерта.

Освен това, въпреки сладкия вкус, ягодите могат да се ядат при диабет . Плодовете не причиняват рязко повишаване на кръвната захар и дори, напротив, помагат да се предотврати развитието на това заболяване.

Кайсии

Те са източници на витамини А, В, С, Е, Н и РР , минерали като калий, магнезий, желязо, йод, фосфор, натрий и ябълчена, лимонена и винена киселина. Кайсията е полезна:

За зрение. Благодарение на съдържанието на бета-каротин и витамини А и Е, плодът намалява риска от  зрително увреждане с възрастта.

За сърце. Подобно на ягодите, кайсиите съдържат калий, който намалява риска от сърдечни заболявания. Според проучването , редовната консумация на храни с калий, включително кайсии, понижава кръвното налягане при хора с хипертония и намалява вероятността от инсулт с 24 процента.

За костите. Минералите в кайсии като мед, фосфор, желязо, манган, магнезий и калций укрепват костите и неутрализират болката, причинена от промени, свързани с възрастта.

За кожата. Всички вече знаят за чудотворните свойства на витамин А за кожата . В допълнение, тези плодове имат много витамин С , което предпазва кожата от отрицателните ефекти на слънчевата светлина, стимулира производството на колаген и намалява бръчките.

Череши

Проучването показа, че редовната консумация на череши намалява възпалението при единадесет от шестнадесет случая. Освен това плодовете са богати на полифеноли – група билкови химикали, които помагат в борбата с увреждането на клетките и подобряват цялостното здраве.

За мускулите. Според проучвания противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на черешите помагат за намаляване на мускулната болка, причинена от физическо натоварване.

За сън. Ако страдате от безсъние, опитайте се да хапвате шепа череши преди лягане или да изпиете чаша черешов сок.

За сърце. Много плодове намаляват риска от сърдечни проблеми. По-специално е доказано, че черешите, наситени с калий и полифеноли, като антоцианин, флавонол и катехин, намаляват вероятността от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Праскови

Прасковите съдържат и голямо количество фибри (1,5 грама на 100 грама плодове), необходими за организма. Те помагат на стомашно-чревния тракт, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, подобрява психологическото състояние и помага в борбата с депресията, помага и за укрепване на костите и намалява риска от себореен дерматит.

За кръвоносната система. Прасковите са богати на желязо, важен компонент на хемоглобина, който помага на кръвта да пренася кислород в тялото.

Малини

Малките плодове съдържат витамини А, С, Е, К, манган, магнезий, желязо, калий, мед, цинк, фибри и органични киселини. Малината помага при болки в ставите, подобрява паметта, предпазва кожата от ултравиолетови лъчи и повишава имунитета.

За ставите. Малините помагат за облекчаване на симптомите на артрит и предотвратяват развитието на болестта.

За сърцето и кръвоносните съдове. Проучванията показват, че група флавоноиди, по-специално антоцианини, могат да инхибират възпалителните процеси, които водят до сърдечно-съдови заболявания.

За памет. Експертите предполагат, че консумацията на храни, богати на антиоксиданти, подобряват функцията на мозъка, паметта и нервната система. По-специално витамините С и Е, съдържащи се в малините, помагат на хората да запомнят по-бързо информацията.

За очите. Малините имат антиоксиданта зеаксантин, който предпазва от отрицателни HEV лъчи.

За кожата. Всички знаят за необходимостта от защита на кожата от ултравиолетово лъчение, но едва ли сте чували, че това може да стане не само с крем SPF. Екстрактът от малина помага да се предотврати смъртта на клетките, засегнати от ултравиолетова светлина и предпазва от отрицателните ефекти на лъчите, предотвратявайки появата на такива неприятни ефекти като преждевременно стареене на кожата, лющене и сухота.

Тагове
всичко за плодовете, здравословна храна, здравословно хранене, кайсии, летни плодове, малини, плодове, полезна храна, полезни плодове, праскови, сезонни плодове, ягоди