Лазаня със сос Болонезе Рецепта

1
173
Добави коментар
yavkata
yavkata

Най-добрата рецепта за домашна лазаня в италиански стил. Балансът между слоевете юфка и домашен сос болонезе е съвършенство!

Ако никога досега не сте правили лазаня или не сте намерили добра рецепта, вие сте попаднали на правилното място. Поканете приятел, защото няма да искате да запазите това ястие за себе си!

Необходими Продукти

1 пакет замразени кори за лазаня
200 г кашкавал  
зехтин за намазване

за плънката:

500 г телешка кайма
1 /2 буркан стерилизирани домати
1 ч.ч. бяло вино
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 стрък суха целина
1 ч. л. босилек
1 ч. л. риган
1 щипка захар
5 с. л. зехтин  
сол на вкус

за соса Бешамел:

500 г прясно мляко
50 г краве масло
2 с. л. брашно
  индийско орехче
  сол и черен пипер на вкус

Начин на Приготвяне

Корите за лазаня се сваряват според упътването на опаковката. Лукът и чесънът за плънката се нарязват на ситно и се запържват за 1-2 минути в сгорещения зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак. Когато зеленчуците леко омекнат, се разреждат с бялото вино и сместа се вари, докато се изпари на половина.

Прибавят се доматите и ястието се подправя с целината, босилека, ригана и захарта. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Ако е необходимо, се добавя сол.

Брашното се запържва в разтопеното масло за не повече от минута. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче, като непрекъснато се разбърква. Когато кипне, се вари 4-5 минути, докато леко се сгъсти.

На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и част от соса Бешамел. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката и се поръсва с настърган кашкавал. След това се слага втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се пече около 30 минути в умерено заг ята до 180°С фурна.

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest