Джон Уейн Гейси – истинският Пениуайз, убил най-малко 33 момчета

1
152
Добави коментар
setlans
setlans

Джон Уейн Гейси, често наричан „Клоунът убиец“, е един от най-ужасяващите американски серийни убийци в историята на Съединените щати. Той е изнасилил и убил най-малко 33 млади момчета.

Кой е Джон Уейн Гейси?

Джон Уейн Гейси е бил американски сериен убиец и изнасилвач, отнел живота на поне 33 млади момчета в окръг Кук, Илинойс, погребвайки повечето под къщата си. Други тела са откривани в близката река.

Често бива наричан „Клоунът убиец“, заради навика си да се облича и гримира като клоун. Гейси е имал насилствено детство и се е борил с хомосексуалността си. За убийствата му става ясно, след като е осъден за сексуално посегателство през 1968 г.

Ранен живот

Гейси е роден на 17 март 1942 г. в Чикаго, Илинойс в семейство на датски и полски имигранти. Той и сестрите му са израсли с баща алкохолик, който често е малтретирал тях и майка им. Но от всички, Джон е страдал най-много. Баща му го е биел редовно с колан или с каквото друго има под ръка. Веднъж го е ударил толкова силно с дръжката на метлата, че Джон е изпаднал в безсъзнание. Това се е случило преди той да навърши 6 години.

Освен редовните физически и психически атаки, Гейси е страдал и от вродено сърдечно заболяване, което му е пречило да спортува, затова е бил с наднормено тегло. Заради това, баща му го е обиждал, че от него не става нищо, че е „момченцето на мама“ и че „най-вероятно ще обърне резбата“.

Кариера, съпруги и деца

На 18-годишна възраст, той се включва в политиката, като си намира работа като асистент ръководител на Демократичната партия за района. По-късно сменя няколко длъжности. Работил е в погребално бюро, като продавач на обувки и в организация за обучение и развитие на хора между 18 и 40-годишна възраст.

През това време купува и управлява няколко KFC ресторанта.

Жени се два пъти – веднъж за Мерилин Майерс през 1964 и втори път за Керъл Хоф през 1972 година. Има две биологични и две доведени деца.

Клоун

Гейси е бил член на чикагския клуб за клоуни „Jolly Joker“. Той често се е обличал и гримирал като клоун и е забавлявал деца и възрастни на детски партита, благотворителни и други събития. Когато е убивал, той често се е обличал като неговото алтер-его „Клоунът Пого“.

„Клоунът убиец“ е примамвал жертвите си с обещания за работа, а след това ги е отвличал, изнасилвал, измъчвал и накрая убивал. Най-често е удушавал жертвите си с ръце или въже.

Години по-късно, по време на разговор с детективи, той е обсъждал работата си като клоун и е заявил: „Клоуните могат да се измъкнат с убийство“.

Сексуални посегателства и убийства

През 1968, Гейси е осъден за сексуално посегателство над две момчета и получава 10-годишна присъда. Той бива освободен условно през лятото на 1970 г., но на следващата година отново е арестуван, след като друг тийнейджър го обвинява в сексуално посегателство. Обвиненията са свалени, след като момчето не се е появило по време на процеса.

До средата на 70-те години, още двама млади мъже обвиняват Гейси в изнасилване, освен това, той бива разпитван за изчезването на други хора. Гейси нарича този период от живота си „круизните години“, защото тогава е извършил повечето от убийствата си.

На 11 декември 1978 г. изчезва 15-годишният Робърт Пийст. В полицията е докладвано, че момчето е видяно за последно от майка си в дрогерията, в която е работило, преди да се отправи на среща с Гейси, който му е обещал работа.

10 дни по-късно, полицията претърсва къщата на Гейси в Норууд Парк, Илинойс и открива доказателства за участието му е множество престъпления, включително убийство. По-късно става ясно, че първото убийство, което е извършил Гейси се е случило през 1972 г., а жертвата е 16-годишният Тимъти МакКой.

След продължителен период на полицейско разследване – и откриването на няколко окопа, пълни с човешки останки – в крайна сметка Гейси признава, че е убил около 30 души.

Идентифицирани жертви: ИменаГодиниТимъти Джак МакКой16Джон Буткович18Дарил Самсън18Рандъл Рефет15Самюел Стейпълтън14Майкъл Бонин17Уилиям Карол16Джеймс Хаакенсън16Рик Джонстън17Кенет Паркър16Майкъл Марино14Уилиям Бънди19Грегъри Годзик17Джон Шиц19Джон Престидж20Матю Боуман19Робърт Гилрой18Джон Мауъри19Ръсел Нелсън21Робърт Уинч16Томи Болинг20Дейвид Талсма19Уилиям Киндред19Тимъти О’Рурк20Франк Ландинджин19Джеймс Мазара20Робърт Пийст15

Това са само някои от жертвите му. Няколко тела не са идентифицирани, а други изобщо не са открити. 28 от жертвите е погребал под къщата си.

Най-често Гейси е упойвал жертвите си, така че да са в безсъзнание, след което ги е връзвал и измъчвал. Няколко от жертвите си е пуснал живи, след като ги е изнасилил и измъчвал. Интересното е, че две момчета, които Гейси е пуснал, са се оплакали в полицията, но въпреки това, тя не е предприела нищо.

Дело

Процесът срещу Гейси започва на 6 февруари 1980 г. След като той признава за престъпленията си, процесът се насочва към това дали Гейси да бъде обявен за луд и съответно да бъде пратен в държавно психиатрично заведение.

Гейси се защитава в съда с това, че убийствата са извършени от друга алтернативна личност. След кратко обсъждане на съдебните заседатели, в крайна сметка Гейси бива признат за убийството на 33-ма души. Той става известен като е един от най-безмилостните серийни убийци в историята на САЩ.

Джон Уейн Гейси е осъден на 12 смъртни присъди и 21 естествени доживотни присъди.

Екзекуция

На 10 май 1994 година, Джон Уейн Гейси бива екзекутиран чрез смъртоносна инжекция в Поправителния център Стейтвил в Крест Хил, Илинойс.

По време на екзекуцията, отвън се е събрала група от над 1000 души, които са чакали да видят заветния знак, че екзекуцията е извършена и Джон Уейн Гейси е мъртъв.

Цитати на Джон Уейн Гейси

„Момичетата не са забавни за убиване. Момчетата са по-интересни за убиване“.

„Определено не бих бил хомосексуален. Нямам нищо против това, което правят и не отричам, че съм правил секс с мъже, но аз съм бисексуален“.

„Не вярвам в удрянето на деца“.

„Онази майка [на една от жертвите], която постоянно е по телевизията и казва, че трябва да получа 33 инжекции, мисля, че трябва да вземе 33 валиума и да си легне“.

Последните му думи са:

„Отнемането на живота ми няма да компенсира загубата на останалите. Държавата ме убива“.

Biography / Wikipedia