УСПЕХ: Американската ракета Минотавър 4 изведе в космоса 4 разузнавателни спътника!

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA Wallops

15 юли 2020 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:46 ч. българско време от Средноатлантическия регионален космодрум на о-в Уолопс, САЩ, излетя космическата ракета „Минотавър 4“ на американската компания Нортроп Груман.

По-малко от час след началото на полета, в орбита бяха изведени общо четири спътника за разузнаването на Щатите. За изстрелването бяха похарчени общо $38 милиона.

„Минотавър 4“ е уникална космическа ракета. Първите три степени са базирани на твърдогоривни ракетни двигатели от изоставените балистични ракети „Пийскийпър“. Двигателите са създадени още по времето на Студената война и са заредени с твърдо гориво в периода между 1988 и 1990 година. Когато американските военни прекратяват програмата „Пийскийпър“ през 2005 година, двигателите са преобразувани за нуждата на космическата програма на САЩ. Веднага щом възникне нужда от изстрелването на спътник, двигателите се вадят от хангара във военната база в щата Юта и с минимални усилия се подготвят за полет.

Четвъртата степен на „Минотавър 4“ е създадена на по-късен етап, тя използва комерсиално разработен двигател „Орион 38“ от компанията Нортроп Груман.

Днешният полет бе 7-ми за ракетата-носител от началото на въвеждането в нейната експлоатация през 2010 година, като всичките досега проведени мисии са 100%-ово успешни. 

Иначе „Минотавър 4“ лети рядко – предишното изстрелване бе през 2017 година. Но въпреки сравнително разредения график, със своята товароподемност от 1 735 килограма до околоземна орбита, ракетата заема важна ниша в космическата програма на САЩ. Капацитетът ѝ е по-голям от този от свръхлеките ракети, напр. „Лончър Уан“ на Върджин Орбит „Лончър Уан“ и „Електрон“ на Рокет Лаб, но по-малък от този на среднотоварните носители (между 2 000 и 20 000 килограма до околоземна орбита). Понякога възниква необходимост и от такъв тип изстрелвания, а щом военните плащат, няма проблем. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/