ВЗех няколко картофа, 2 тиквички, малко шунка и още 1-2 неща и спретнах изумително ястие

1
110
Добави коментар
albenapet
albenapet

Приготвяне:

30 мин

Готвене: 60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Понякога обикновените варени картофи или пържени са толкова досадни, че искате нещо ново. Картофената запеканка с тиквички ще бъде прекрасно решение за разнообразяване на ежедневното ви меню. Освен това лятото е в разгара си и това е най-подходящото време за леки кулинарни изкушения.

Младите тиквички са добра опция както в зеленчукови ястия, така и в месни.

 И си представете колко вкусни ще са те, ако ги изпечете в нежен домашен сос бешамел с картофи и шунка. Довършителната щриха на картофения гювеч ще бъде два вида сирене. Възможно ли е да откажете такъв невероятен обяд.

Съставки

Картофи 900 g

тиквички 2 бр.

Масло 50 g

Мляко 500 мл

Пшенично брашно 50 g

Моцарела 250 g

шунка 200 g

пармезан 50 g

Зехтин 50 мл

Сол 1 ч.л.

Черен пипер (смлян) на вкус

 

готвене

Направете сос бешамел. За него разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте до получаване на хомогенна маса. Доведете масата до кипене, като бъркате непрекъснато. Изсипете млякото на тънка струя, без да спирате да бъркате. Оставете сосът да заври и гответе, докато се сгъсти. Добавете 0,5 ч.л. сол и черен пипер.

Обелете картофите и сложете в купа. Налейте малко вода и сложете в микровълновата с пълна мощност за 5 минути. Охладете, нарежете на филийки заедно. Обелете тиквичките и също нарежете на филийки. Намажете дъното на формата с малко сос бешамел. Сложете слой картофи, сол и черен пипер. Оформете слой тиквички, изсипете зехтин.

След това слой шунка, нарязана на филийки, след това слойс сирене, сос и поръсете с настърган пармезан. Повторете слоевете. Намажете последния слой със сос и поръсете с пармезан. Печете на 200 градуса за 40 минути. 

 

Ароматната и вкусна запеканка с картофи и тиквички е достойна дори за празнична трапеза.. Една проста рецепта за вкусно ястие винаги е хубаво да имате под ръка. Какви зеленчукови гювечи готвите вие?