Взех половинка кайма от магазина и едно готово тесто и ако знаете каква вечеря спретнах още говорят за нея вкъщи

3
179
Добави коментар
albenapet
albenapet

Приготвяне:

30 мин

Готвене: 60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Тази рецепта ми е любима не е нищо особено, а е толкова вкусна и лесна за приготвяне и всички са доволни и нахранени на края, което е най- важно за мен.

Ако обичате обилни, пикантни ястия с месо, определено трябва да опитате тази вкусотийка с тесто поне веднъж в живота си . Разбира се, те се приготвят с различни пълнежи: картофи, сирене, извара, боб, кайма, всичко зависи от вкусовите предпочитания. Решихме да ви кажем как да си го приготвите с телешка кайма

 

съставки

кисело мляко 150 ml

вода 100 ml

Слънчогледово олио 50 ml

масло 45 g

Пшенично брашно 450–500 g

захар 0.5 супени лъжици

сол 0,5 ч. Л.

мая 0.5 супени лъжици

телешка кайма или смес 700 g

лук 0.5 бр.

Чесън 2 скилидки

подправки

чубрица 0,5 ч.

Л.

Месен бульон на вкус

Черен пипер на вкус

Червен пипер на вкус

 

подготовка

В дълбок съд, смесете водата със захарта, добавете суха жива мая. Оставете сместа за 10 минути, след това изсипете киселото мляко, добавете 0,5 ч. Л. сол, слънчогледово масло и 25 г предварително разтопено масло. Изсипете брашното и омесете тестото. Покрийте съда с тесто и оставете на топло място за 60 минути. След това го поставете върху намаслената работна повърхност и омесете

Разбира се, ако решите да се облекчите и да си спестите този етап от приготвянето може да си купите от магазина готово тесто и направо да пристъпите към същината.

За да приготвите пълнежа, смесете нарязаните зеленчуци, нарязания лук и чесън с кайма, подправки, сол, черен и червен пипер. Изсипете малко вода или бульон и разбъркайте добре кайма. 

Подготвеното тесто се разделя на 3 равни части. Използвайте ръцете си, за да направите кръгла торта от каймата. Поставете една трета част от месото в центъра на тестото. 

Свържете ръбовете на тестото върху пълнежа и оформете плоска торта както е показано на снимката

Внимателно го поставете в намазана тава (или тиган) с тестото, което е поставено заедно

Разстелете хубаво тестото с месо така, че да покрива цялото дъно на съда, а височината му да е около 1 см. В центъра направете малък кръгъл отвор, така че парата да преминава през него.

Изпратете във фурната, предварително загрята до 250 градуса за 12-15 минути. По същия начин пригответе още 2 тортили. Горещите вкусотийки намажете ст останалото разтопено масло. 

Когато тортите са готови, сложете ги на купчина и ги поднесете на масата . Не забравяйте да изпратите рецептата на приятелите си