НАСА насрочи 2-ри август за завръщането на пилотирания кораб Крю Драгън

1
136
Добави коментар
redbul80
redbul80

19 юли 2020 г. 12:45 ч. Историческата първа пилотирана мисия на НАСА след ерата на совалките е пред своя завършек. Агенцията насрочи 2-ри август за завръщането на кораба „Крю Драгън“, макар че дотогава все още предстои да бъде свършена много работа, а и метеорологичните условия трябва да са напълно благоприятни. 

Така ще бъде сложен край на двумесечна експедиция до Международната космическа станция. Астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли изпълниха доста дейности до МКС, като Бенкен дори излезе няколко пъти в открития космос съвместно с колегата си Крис Касиди, за да проведат дългоочаквани критични поправки от външната страна на МКС. Касиди бе извозен до станцията няколко седмици преди старта на „Крю Драгън“ посредством руски кораб „Союз“.

Това ще е първото пилотирано завръщане на кораб „Крю Драгън“ на Земята. Първоначално топлинен щит ще предпазва астронавтите Бенкен и Хърли по време на високоскоростното навлизане в атмосферата, след което ще се разгърнат четири парашута. В последните етапи „Крю Драгън“ ще се спусне меко в Атлантическия океан. 

Разработката на парашутите мина през много трудности, но в крайна сметка завърши успешно и СпейсЕкс изпълниха близо 100 безпроблемни тестови полета на парашутната система. Очакванията са през август парашутите отново да сработят безпроблемно. 

Така мисията на Бенкен и Хърли ще влезе в историята, но за експлоатацията на „Крю Драгън“ тя ще е само началото. След кацането НАСА ще инициира продължителен 6-седмичен период на ревизия на полета и ако агенцията е напълно удовлетворена от кораба, следващата експедиция с двама американски и един японски астронавт може да стане факт още през втората половина на септември. 

Тази снимка на кораба „Крю Драгън“ бе заснета от астронавта Боб Бенкен по време на космическа разходка. Photo credit : NASA