Рецепта за Домашен хляб без много усилия, пухкав, мекичък с хрупкава коричка и божествен аромат

1
157
Добави коментар
yavkata
yavkata

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Ако не сте пекли хляб, защото сте се страхували от трудностите при готвенето, тази рецепта е за вас! Благодарение на нея можете да зарадвате семейството си с пищен и ароматен домашен хляб всеки ден. Без продължително месене.

Хлябът е доста вмек отвътре, с големи пори и тънка хрупкава коричка. Феновете на Ciabatta, италиански бял хляб, особено ще му се насладят.

Прясната мая може да бъде заменена със суха, 4 г ще са достатъчни за такова количество брашно (около три четвърти от супената лъжица).

Съставките

Пшенично брашно 530 g

вода 420 мл

мая 10 g

сол 1 ч.л.

подготовка

Разтворете маята в топла вода (37–39 градуса). Пресейте брашното в дълбока купа, добавете сол, изсипете разтворената мая. Омесете тестото със средна консистенция. Покрийте купата с фолио с малък изход за въздух и оставете да престои на стайна температура в продължение на 2 часа.

За 2 часа тестото трябва да се вдигне 2 пъти, а на повърхността му ще има много мехурчета. Не забравяйте, че ще имамете тесто, без да се месите, следователно, без да правите нищо, покриваме купата с фолио или капака с дупка и го изпращаме в хладилника за през нощта.

На сутринта вземете нужното количество тесто. За да лепне по-малко, поръсете ръцете си с брашно. Оваляйте в брашно, оформяйки топка. Сложете купата върху лист хартия за печене, поръсена с брашно, и оставете да престои още 40-60 минути. Няма нужда да се покрива. Междувременно предварително загрейте фурната до 235 градуса.

Направете 3 разреза на теста, преместете го заедно с хартията за печене и поставете във фурната на средния слой. На долния слой инсталирайте друг лист за печене, като изсипете 1,5 супени лъжици в него гореща вода за създаване ефекта на парата. Печете хляб за 45 минути, след това извадете от фурната и оставете да се охлади върху телена рейка.

Тестото за домашен хляб се съхранява перфектно в хладилник за 2 седмици, така че можете да изпечете свеж хляб за вечеря по всяко време. Не забравяйте да покриете тестото с фолио, за да не изсъхне. Приятелите ще се радват да научат новата рецепта и да я споделите с тях!

Вкусен и Ароматен хляб с масло и чесън

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest