20 добри дела, които можете да направите още днес

2
243
Добави коментар
epis
epis

Когато някой направи нещо добро, то се връща при него като бумеранг. И това изобщо не са празни приказки. Мисля, че вие сами знаете колко често се случва: след като направите добро дело, след време получавате неочакван подарък от съдбата. Нека си припомним какви добри дела можем да правим редовно, за да повишим настроението за себе си и другите, и да направим света по-човечен.

1. Задръжте вратата, когато излизате

Изглежда просто правило за елементарна любезност, но колко хора бързат и забравят за това просто нещо. А човекът, който те следва, със сигурност ще оцени факта, че си спрял за секунда и си задържал вратата за него.

2. Заемете се с благотворителност

Нямаме предвид да дадете всичките си пари на някоя организация или цел. Направете нещо, което ще ви донесе удовлетворение, като същевременно ще помогне на някого. Всичко, което ви е непотребно, но мислите, че би могло да бъде от полза в сиропиталището, е едно чудесно начало. Дарете старите си дрехи, занесете малко храна. Така се отървавате от стари и непотребни неща, но те биха могли да доставят радост на някого, а може би дори ще го спасят от смърт.

3. Оставете положителен отзив за любимото си кафене

Въобще не спестяваме отрицателните отзиви. Само да не сме доволни от нещо и приятелите ни от всички социални мрежи ще разберат за това. Когато обаче всичко е наред, някак си не бързаме да го оповестяваме. Ако сте харесали кафенето или някоя друга институция, оставете положително мнение за него. Няма да ви отнеме много време, а кафенето ще спечели няколко нови посетители. И вашите приятели със сигурност ще ви благодарят за съветите ви за добро място, където са прекарали прекрасна вечер.

4. Дарете кръв

Ако не сте твърде мързеливи, за да стигнете веднъж до пункта за кръводаряване, то вече сте спасили нечий живот – толкова е лесно…

5. Опитайте да сте доброволец в старчески дом за известно време

О, това не е лесно. Трябва да имате определен темперамент, за да прекарате поне няколко часа в старчески дом, където се намират предимно възрастни хора, които вероятно натоварват твърде много своите близки или които нямат роднини. Няколко часа, прекарани с тях по време на разговор или някаква игра, те ще запомнят, защото това ще бъде за възрастните хора изключително събитие в поредица от доста скучни дни.

6. Помагайте на вашите съседи

Често ли срещате съседи във вашия блок? Би било хубаво да започнете да ги поздравявате. Може да предложите помощ при носене на тежки покупки или просто да им обърнете малко внимание. Няколко прости стъпки, които ще ви помогнат да укрепите добросъседските отношения и евентуално да намерите нови приятели.

7. Пропуснете някой на опашката в супермаркета

Ако имате пълна кошница с продукти, а зад вас някой чака с една бутилка вода, защо да не го пропуснете напред, особено ако не бързате. Сигурен съм, че той не само ще бъде много изненадан, но и ще ви е много благодарен.

8. Изпратете неочакван подарък на приятел

Няма нужда да чакате празниците. Само в чест на доброто настроение изпратете на приятел дрънкулка или дори просто пощенска картичка (нещо, което вече не се прави), който живее в друг град. Получаването на пакети винаги е толкова вълнуващо!

9. Занесете нещо вкусно в офиса

Защо да не почерпите колегите си с кифли или понички сутрин? Или пък може да занесете диня например в офиса и да я хапнете заедно? Настроението несъмнено ще се подобри при всички.

10. Предложете своето място за паркиране на някой друг

Паркирането в центъра е истински проблем, особено през натоварените дни. Ако ще тръгвате и, приближавайки колата си, обърнете внимание за някой изнервен шофьор, който търси място за паркиране, кажете му, че сега заминавате, за да може той да използва вашето място.

11. Помогнете на закъсал автомобил на пътя

Ако сте опитен шофьор и видите, че автомобил с включени сигнализации е спрял отстрани на пътя, спрете и предложете помощ.

12. Ослужете на някого с дребни стотинки

Ако стоите на опашка на касата и се случи, че на някой не му достигат 10 стотинки, за да плати покупката или просто няма дребни, които да даде, ослужете му. Ясно е, че той няма да ви върне парите, но това не е толкова голяма стойност и вие спасявате човека от необходимостта да откаже някоя от покупките си. И хората на опашката зад вас ще са ви благодарни, че им спестявате още повече чакане, докато касата изготви анулирането на стоките.

13. Отстъпете си мястото в автобуса, трамвая или метрото

И тук не става дума само за възрастни хора, на които винаги трябва да отстъпвате място, ами ако видите, че някой е много уморен, с тежък багаж или бременна жена…

14. Оставете остатъчната храна на видно място в или до кошчето

Майка ми никога не изхвърля остатъците от храна – тя винаги я дава на бездомните котки или кучета. Разбира се, вие бихте могли да помислите и за хората в неравностойно положение. Някой бездомник ще ви е силно благодарен, че поне днес няма да гладува и ще му спестите неудобството да се ровичка в боклука.

15. Вдигнете това, което някой е изпуснал без да иска

Ако някой е изпуснал шапка, ръкавица или ключове, вземете ги и му ги върнете. Това е чудесен жест, който ще накара всеки да ви е благодарен!

16. Научете някого на нещо, което знаете

Наскоро обясних на един фотограф как да използва Dropbox. Той беше много щастлив, че сега може да използва толкова удобен инструмент. Ако някой се нуждае от нещо и можете с вашите знания бързо да помогнете и да го зарадвате, то защо да не го сторите…

17. Предложете на туристи да ги снимате

Ако внезапно видите на улицата туристи, които се опитват да се снимат с протегната ръка, предложете им помощ. Със сигурност никой не иска всички техни фотографии да са като една: огромни лица и мънички гледки някъде на заден план.

18. Донесете лакомство за домашния любимец на приятелите си

Имате много останали кокали от вечерята, а отивате да посетите приятели, които имат куче? Вземете кокалите със себе си. Приятелите и техният любимец ще ви бъдат благодарни.

19. Споделете зеленчуци от градината си със своите съседи

Ако вие или вашите родители имате собствена градина и сте получили много повече зеленчуци, отколкото можете да изядете, споделете ги с вашите приятели или съседи.

20. Споделяйте интересни отстъпки и промоции

Ако имате допълнителни талони за отстъпки, които е малко вероятно да използвате, дайте ги на тези, които се нуждаят от тях. Може да имате и такива, които могат да се ползват от много хора.

Това съвсем не са всички идеи за малки добри дела, които могат да се правят редовно, като същевременно не се харчат много усилия и пари за тях. Разкажете ни в коментарите за вашите възможности за малки добри дела.

Източник: Lifehacker.ru