Навръх 51-годишнината от Аполо 11: Американски астронавти излязоха да изпълнят 300-тата космическа разходка!

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли излязоха в открития космос навръх 51-годишнината от „Аполо 11“. Photo credit : NASA TV

21 юли 2020 г. 15:52 ч.

Светослав Александров. Днес е исторически ден за космонавтиката – отбелязваме точно 51 години, откакто астронавтите на НАСА Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се превърнаха в първите хора, стъпили на Луната. На днешния ден, след 51 години, американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли отново излязоха в открития космос и с това бе дадено начало 300-та американска „космическа разходка“, започвайки да броим от мисията „Джемини 4“ през 1965 година, когато облеченият в скафандър Ед Уайт пръв от американския отряд напусна космическия си кораб и прекара от външната му страна 20 минути. 

Тук трябва да се има предвид, че класацификацията на „космическите разходки“ е спорна – трудно е да се прецизира кога даден човек е престоял достатъчно дълго време в условия на вакуум, извън космическия си кораб, за да може да се определи неговата дейност като „разходка в космоса“. Наскоро НАСА пренаписа критериите си и сега астронавтите на „Аполо 11“, за които доскоро учихме, че са излезли само веднъж на разходка на повърхността на Луната, вече се счита, че са провели две извънбордови дейности – втората е тази, когато те, преди да излетят обратно към Земята, повторно са излезли от външната страна на лунния си модул, за да изхвърлят някои отпадъци. Отсега нататък това също ще се счита за „космическа разходка“.

Така според новата класификация Бенкен и Хърли, които понастоящем работят в открития космос, извършват 300-тата космическа разходка за космическата програма на САЩ. 

Днешната извънбордова дейност слага точка на епичния ремонт на Международната космическа станция, който започна преди три години и половина и който даде ход на замяната на остарелите никел-водородни батерии с нови литиево-йонни. Старите батерии бяха предвидени да работят в продължение на около шест години, но новите са сертифицирани за 10-годишна експлоатация. Така МКС ще може да бъде обитавана още дълго време, до 2028-ма или 2030-та година.

Очаква се Бенкен и Хърли да престоят в открития космос между шест и седем часа. 

Наблюдавайте на живо днешната извънбордова дейност по НАСА ТВ на този линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/