На фокус – травми на коляното. Скъсан менискус.

63
403
Добави коментар

Под светлините на прожектора отново застава коляното. Поради анатомичното си разположение, то е чест обект на битови и спортни инциденти. Основната му функция е да скъсява и удължава крайника, както и да позиционира правилно ходилото в пространство. Тази негова роля го прави често уязвимо, дори при леки инциденти като стъпване на криво или обикновено клякане. Резултата в повечето случаи е увреден или скъсан менискус.

Роля и функция на менисците

Коляното е сложно устроена става, в която се съчленяват костите на подбедрицата и бедрото. Менисците са два /вътрешен и външен, изградени от хрущялна тъкан и имат сърповидна форма. Разположени са в ставата между костите, които я съчленяват. То този начин те подпомагат за по-доброто разпределяне на натоварването от бедрото към подбедрицата, като придават допълнителна стабилност, а също и плавност на движенията в ставата. Във външната си част менисците са вплетени в ставната капсула и са кръвоснабдени. Поражения в тази зона, често се лекуват консервативно, с кинезитерапия. Във вътрешната си част менисците стават аваскуларни. В тази зона често е необходима оперативна намеса, поради слабите възстановителни способности на тъканта. Статистически честотата на засягане на вътрешния (медиалния) менискус, спрямо външния (латералния) е значително по-голяма. Често в практиката лезия на менискуса, не се разглежда изолирано, а в комбинация със засегната предна-кръсна връзка.

Симптоми при скъсан менискус

Скъсан менискус може да предизвика остро блокиране на коляното, както и хронична симптоматика, болка по хода на ставната цепка и оток. При ставен блокаж и оток се ограничава разгъването. Обемът на движение в ставата е ограничен и по отношение на сгъването. Често пациентът изпитва колянна нестабилност, водеща до нарушена опорна функция. Клиничната картина може да протече и без ставен блокаж и засягане на опорната функция на крайника. Това изцяло зависи от мястото и начина на засягане на менискуса.

Лечение

Лечението при скъсан меникус може да протече консервативно или оперативно. Консервативното лечение протича изцяло под формата на физио и кинезитерапия, където след преодоляването на болката и отока, ключово място заема изграждането на силна бедрена мускулатура. Оперативното лечение се провежда артроскопски. В зависимост от локализацията и степента на засягане, по преценка на оператора менискуса може да се зашие или мястото на засягане на менискуса може щателно да бъде почистено, като се отстрани засегнатия участък. И тук периодът на възстановяване с кинезитерапия е изключително важен за успеха на оперативната интервенция. Подаването на адекватно физическо натоварване към засегнатата става, съобразено с оперативната интервенция е ключово за максималното функционално възстановяване.

Превенция на коленни травми поддържайте стабилно тегло, при нужда- регулирайте;уверете се, че сте загрели достатъчно преди тренировка;тренирайте съзнателно за силна бедрена мускулатура;спазвайте принципа на постепенност на натоварването;дайте възможност на тялото да се възстанови след тренировка;хранете се пълноценно.