Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

1
90
Добави коментар
setlans
setlans

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“, защото не помагали за отношенията в общността.

Предложените алтернативи включват термини като: „тероризъм, базиран на вярата“, „терористи, злоупотребяващи с религиозни мотиви“ и „привърженици на идеологията на Осама бин Ладен, пишат от Dailymail.

Мюсюлманската полицейска организация твърди, че днешната официална терминология подхранва негативни възприятия, стереотипи, дискриминация и ислямофобия.

Въпросът бе предложен от помощник-комисарят Нийл Басу, шеф на полицията в областта на борбата с тероризма, на онлайн конференция.

Вижте още: „Великденски поклонници“: Защо световните лидери избягват да използват думата „християни“, след атентатите в Шри Ланка? Как реагираха българските медии?

Полицията съобщава пред The Times, че промените във фразеологията не са сигурни.

Атаки като атентатите в Лондон през 2005 г., както и нападенията в Уестминстър, Лондонския мост и зала „Манчестър арена“, всички случили се през 2017 г., са официално счетени за „ислямски тероризъм“.

Но Националната асоциация на мюсюлманската полиция, която има 3000 члена, настоява за „промяна в културата, чрез отдалечаване от използването на термини, които имат пряка връзка с исляма и джихада. Тези термини не помагат на отношенията в общността и общественото доверие“.

От асоциацията предлагат да се използва арабската дума „ирхаби“. Тя се използва в Близкия изток, за да се описват хората с екстремистки възгледи.

Дейвид Тубе, от Quilliam, мозъчен тръст за борба с екстремизма и най-вече срещу ислямизма, казва пред The Times, че „хората не обичат да се чувстват така, сякаш им се казва частичната истина…има сериозен проблем с ислямския тероризъм“.