Ако имате проблеми със здравето, потърсете причината в зъбите

1
136
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако имате проблеми със здравето, потърсете причината в зъбите

access_time21/07/2020
listЗдраве
comment0
visibility216
Редактор: Столица.bg

От доста време усещате постоянна болка в някой зъб. Не стига това, но като че целият организъм е засегнат и имате чувството на постоянно неразположение. При проблеми със зъбите въпросът не е до колко можете да изтърпите. Важно е да вземете незабавни решения, за да предотвратите задълбочаването на проблемите. Те могат да се отразят и на друго.

Няма от какво да се страхувате. Навременната помощ от стоматолог може да е решаваща в редица от случаите. Съпровождащите здравословни проблеми, възникващи от нелекувани зъби, може да са много на брой. Не забравяйте, тялото е механизъм, който не може да работи наполовина. Всички органи и системи са взаимосвързани. Когато страда част от него, всяка друга може да бъде засегната.

Ето някои от по- важните неща, на които трябва да се обръща внимание:

Ако позволите развиването на бактерии в устната кухина, те могат да бъдат вдишани и да се озоват в белите дробове. Това би повлияло състоянието на страдащите от астма.
Учените са определили връзката между загубата на зъби при възрастните хора и развитието на деменция. Оказва се, че паметта може да пострада от проблеми в устната кухина. Предполага се, че това отново е вследствие на високото наличие на бактерии. Чрез кръвния поток те могат да достигнат до важни части от мозъка и да настъпят нарушения.
Статистиката показва, че болните венци могат да доведат до чести проблеми със сърдечно-съдовата система.
Негативни последици за панкреаса. Макар и да ви звучи нереално, тази част от организма може да бъде засегната много сериозно.
Храносмилателен тракт – когато изпитваме болка в някой зъб, дори и да не е много голяма, ние несъзнателно се стараем да избягваме засегнатото място и често пъти това води до не добре сдъвкана храна. Сами преценете до колко може да повредите храносмилателната система.
Повишена температура и увеличени лимфни възли – това може да е признак за възпаление в устната кухина. Бактериалните огнища преминават с кръвта към лимфните възли и това води до натрупване на токсини.
Ендокринната система, очите и ушите също могат да бъдат потърпевши от нехайното отношение към зъбите.
Нервните разстройства също не са изключени, като негативен ефект.

Тези и още много други причини са повече от основателни, за да си запишете час при стоматолог още сега. Не се колебайте да вземете здравето си в ръце. Погрижете се своевременно за всяка деликатна част от тялото си и то ще ви възнагради с вярна служба. Навременната грижа винаги е за предпочитане пред задълбочените проблеми. Това е гаранция за бърз успех и безболезнени решения.

 

Доктор Софиен Риахи – добър стоматолог в София. 10 кратен носител на наградата „Усмивка на годината“!