УСПЕХ: Товарният кораб Прогрес МС-15 излетя и постави рекорд за най-кратък полет до МКС!

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешния полет. Фото: Роскосмос

23 юли 2020 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 23-ти юли в 17:26 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан, излетя космическата ракета „Союз-2.1а“ с товарния кораб „Прогрес МС-15“. Около 8 минути и 40 секунди след началото на полета корабът се отдели благополучно от горната степен на носителя и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция.

След само две обиколки около Земята и за рекордно кратко време, възлизащо на 3 часа и 18 минути, „Прогрес МС-15“ се скачи с модула „Пирс“ към МКС. Никога досега който и да е космически кораб не е летял толкова бързо до станцията. 

На борда на кораба пътуват над 2.5 тона полезен товар, необходим за поддържането на нормалната работа на МКС. Провизиите включват гориво, сгъстени газове, храна, вода, медикаменти и санитарни материали.

Преди броени дни, благодарение на Александър Агуреев, ръководител на хранителния отдел към Института по медико-биологични проблеми (ИМБП) на Руската академия на науките (РАН), ние успяхме да научим какви допълнителни угощения за космонавтите ще има освен стандартните им храни.

Единият от контейнерите на „Прогрес МС-15″ е натоварен с компоти от ябълки и круши, компоти от сливи, ябълково пюре и ягодово сладко. Вторият контейнер е зареден с рибни продукти – есетра, бяла риба, щука.“

Просто единият от космонавтите обича риба, а другият – компоти“, поясни Агуреев пред медиите.

Напомням на читателите, че понастоящем на МКС работят двама руски космонавти (Анатолий Иванишин и Иван Вагнер) и трима американски астронавти (Крис Кесиди, Дъг Хърли и Боб Бенкен).

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/