Историческо постижение: Учени заснеха за пръв път планети около звезда като Слънцето!

1
177
Добави коментар
redbul80
redbul80

Историческата първа снимка на планети, обикалящи около звезда, подобна на Слънцето. Credit : ESO/Bohn et al.

24 юли 2020 г. 17:45 ч.

Светослав Александров. Историческо постижение – за пръв път учени успяха да заснемат фотография на две екзопланети, които обикалят около подобна на Слънцето звезда. 

Снимката е направена посредством инструмента SPHERE към телескопа Very Large Telescope (VLT) на Eвропейската южна обсерватория. Тя е публикувана в научна статия, излязла на 22-ри юли в списанието The Astrophysical Journal Letters.

Звездата е известна под обозначението TYC 8998-760-1 и се намира сравнително близко до нас – едва на 300 светлинни години от Слънчевата система. Тя е относително млада и както подчертах в началото на тази публикация, представлява аналог на нашето Слънце.

До този момент изследователите са открили хиляди планети в нашата галактика. За съжаление за съществуването на повечето от тях съдим само на базата на косвени методи. Съвсем малка част от известните извънслънчеви планети са снимани директно. А заснемането едновременно на две или повече планети около чужди звезди се случва дори още по-рядко – досега учените са успели да фотографират само две планетарни системи. При това звездите на тези системи са много по-различни от нашето Слънце. 

Сега обаче за пръв път разполагаме със снимка на планети около слънчевоподобна звезда. Иначе самата планетарна система отново е радикално различна от Слънчевата. Двете заснети планети са газови гиганти, които са на разстояния от звездата си, възлизащи съответно на 160 и 320 астрономически единици. Нашата собствена Слънчева система е съществено по-малка – поясът на Кайпер, където се намират най-далечните малки планети като Плутон, се простира не по-далече от 55 астрономически единици.

Все пак заснемането на планетарни системи около звезди, подобни на Слънцето, е важно, дори и самите планети да са различни от тези, които познаваме. Това ще помогне на учените да разберат по-добре еволюцията и историята на нашата собствена Слънчева система, включително и на Земята. 

Източници: ESO, Cosmoquest

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/