5 ползи от ябълковия оцет

1
103
Добави коментар
vocala
vocala

Вероятно и вие имате бутилка в шкафа си?

Ябълковият оцет е една от най-новите хранителни тенденции, но всъщност е стар домашен лек, който се използва за подпомагане на различни заболявания от стотици години. Вероятно имате от него в шкафа си, и го използвате при готвене или за салати. Сега можете да преоткриете неговите ползи.

Създаден от ферментирали ябълки, този оцет има киселинност около 5 процента. Можете да си купите бистър дестилиран ябълков оцет или суров нефилтриран. Без нужда от хладилник, бутилката ще издържи дълго време.

Въпреки че в оцета няма въглехидрати, протеини или фибри, в него също няма калории, мазнини, допълнителна сол или нещо вредно. И така, за какво става дума? Вижте тези предимства и се уверете сами:

Помага за понижаване на лошия холестерол

Когато се добави към дневния ви хранителен режим, може да помогне да намалите теглото си. Проучване за 2018 г. установи, че консумацията на ябълков оцет може да намали общия холестерол, триглицеридите и LDL холестерола само след 12 седмици. Проучване върху животни, хранени с много богата на холестерол диета, открива много сходни резултати.

Помага при контрол на захарта за диабетици

Healthline заявява, че едно от най-обещаващите приложения на ябълков оцет е при лечението на диабет тип 2. Само няколко чаени лъжички оцет преди хранене спомагат за намаляване на шиповете на кръвната захар и също така подобряват реакцията на инсулин. Скорошно проучване показва подобрение на нивата на кръвната захар след консумация на ябълков оцет. Но не забравяйте, че цялостната диета е важен фактор в контрола на кръвната захар!

Свойства за убиване на бактерии

Оцетът отдавна се използва заради антибактериалните си свойства в древната медицина. Използва се за почистване и дезинфекция на рани, за лечение на брадавици и други заболявания. А според Healthline Хипократ го използвал за медицински цели.

Може да помогне при облекчаване на улцерозен колит

Това често срещано автоимунно заболяване причинява язви, болка, диария и други симптоми. Според EveryDay Health има някои доказателства, че ябълковият оцет може да потисне част от възпалението на червата. „Той е с нисък риск и се използва в продължение на много, много години“, според Робин Форутан, интегриран диетолог в Морисън Център в Ню Йорк и говорител на Академията за хранене и диететика. „Много от практикуващите интеграции предлагат да се използва разреден оцет за подобряване на храносмилането, тъй като изглежда, че тази практика поддържа стомаха, вероятно чрез насърчаване на правилната секреция на стомашна киселина.“

Може да помогне за излекуване на кожни състояния

Не е нужно да поглъщате ябълков оцет, за да е полезен за тялото ви. Според EveryDay Health, той може да се използва за лечение на акне, екзема, псориазис и розацея. Това е така, защото ябълковият оцет съдържа оцетна киселина (каква изненада?!), която може да изчисти бактериите от кожата ви, и лимонена киселина, която е алфа хидрокси киселина, намираща се в много скъпи почистващи препарати за кожа. С него можете да поддържате кожата си чиста по естествения начин.