Годишнина: Отбелязваме 44 години от заснемането на лицето на Марс

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

26 юли 2020 г. 17:50 ч. На 25-ти юли 1976 година учените, работещи по американската космическа програма „Вайкинг“ за изследване на Марс, преживяват любопитна случка. Докато орбиталният апарат „Вайкинг 1“ снима повърхността на Червената планета, за да намери подходящо място за кацане на спускаемия отсек на „Вайкинг 2“, на една от снимките е забелязана любопитна структура с форма на човешко лице. 

Няколко дена по-късно НАСА официално показва снимката пред обществото. За изследователите няма никакво съмнение, че структурата е с естествен произход – американската космическа агенция официално представя фотографията като „огромна формация от скали, която наподобява човешка глава“. Изследователите са убедени, че хвърлените от скалите сенки са причината за илюзията за очи, нос и уста. Няма сериозни основания да се вярва, че „лицето“ на Марс е с изкуствен произход. Въпреки това учените смятат, че с тази снимка ще подбудят обществения интерес към Червената планета. 

И действително успяват! „Лицето“ на Марс се превръща в поп икона. Написани са романи, заснети са Холивудски филми, разказващи сюжети за марсианските извънземни. До ден днешен има привърженици на конспиративни теории, които смятат, че НАСА крие доказателства за марсианска цивилизация. Което е абсурдно – НАСА никога не е криела снимката, даже я е публикувала броени дни след нейното заснемане!

През септември 1998 и 2001 г. новата мисия на НАСА „Марс Глобъл Сървеър“ заснема подобно областта Кидония, където се намира формацията, при това с висока резолюция. Илюзията изчезва. Уви, няма никакво лице на Марс, а просто голям хълм.

„Лицето“ на Марс, заснето на 25 юли 1976 година. Photo credit : NASA 

„Лицето“ на Марс, заснето през 2001 година от „Марс Глобъл Сървеър“. Photo credit : NASA